Mišetić: Butkovićev izvor o Tuđmanovoj naredbi ima gmail adresu!

OBRANA generala Gotovine nakon završetka svjedočenja bivšeg američkog veleposlanika Petera Galbraitha smatra kako je sada puno bliže oslobađajućoj presudi, rekao je za Index odvjetnik Luka Mišetić.

> Galbraithovo svjedočenje završilo svađom između obrane i tužiteljstva

Tako se nije činilo nakon prvog dana kada je Galbraith bivšem hrvatskom državnom vrhu i predsjedniku Franji Tuđmanu pripisao pokušaj stvaranja etnički čiste države. No, tijekom drugog dana Galbraithovog svjedočenja došlo je do preokreta kada je bivši američki veleposlanik pobio glavne teze Tužiteljstva, ustvrdivši da cilj Oluje nije bio progon Srba i da nije bilo prekomjernog granatiranja te amnestiravši Gotovinu za događanja tijekom prva tri dana akcije Oluja.

"Uvjeren sam da je ukupno svjedočenje Petera Galbraitha jako dobro za obranu generala Gotovine i smatram kako smo se jako približili oslobađajućoj presudi. Ne slažemo se baš sa svim dijelovima njegovog svjedočenja, ali je, što se tiče Gotovine, u svim najbitnijim pitanjima svjedočio u skladu s našim tezama", rekao nam je Mišetić.

Obranu Gotovine zasmetao Butkovićev tekst

Obrani Gotovine je zasmetao tekst u današnjem Jutarnjem listu u kojemu Davor Butković piše da je od Galbraithovog svjedočenja važnije pitanje je li Franjo Tuđman naredio da se poslije Oluje čine zločini kako bi obeshrabrio ostanak i povratak Srba ili je to "samo" tolerirao. Butković piše kako je Gojko Šušak osobno generalima HV-a prenio naredbu prema kojoj je jedan od ciljeva Oluje smanjivanje srpskog stanovništva na ispod osam posto, te ističe da će Galbraithovo svjedočenje postati tek "marginalna dekoracija" postoji li negdje ova naredba.

"Ima li Butković izvor koji govori da postoji takva naredba, onda mu dolaze s iste adrese s koje mu je došao intervju sa Sanaderom. Ako Butković nađe takvu naredbu, sigurno će doći s gmail adrese", rekao je Mišetić.

Današnji, posljednji dan svjedočenja Galbraitha, obilježen je verbalnim sukobom između generala Ante Gotovine i Haškog tužiteljstva. Povod sukobu bila je namjera Tužiteljstva da se Galbraitha dodatno ispita za tezu kako cilj Oluje nije bilo etničko čišćenje. Naime, branitelji su smatrali kako je Galbraith već dovoljno objasnio svoju tezu, međutim da se Tužiteljstvu očigledno ne sviđa njegov odgovor. Na kraju je intervenirao predsjednik sudskog vijeća Alphons Orie, davši za pravo braniteljskom tipu generala Gotovine.

J.B.
Foto:ICTY

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara