Misija MMF-a sutra u Hrvatskoj: Počinju razgovori o novom stand by aranžmanu

MISIJA Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju će voditi novi šef misije MMFa za Hrvatsku Dimitri Demekas, sutra dolazi u Zagreb, te će s hrvatskim vlastima otpočeti pregovore o novom stand by aranžmanu s Hrvatskom.

Taj bi aranžman, prema dosadašnjim najavama stalnog predstavnika MMF-a u Hrvatskoj Johna Norregaarda, trebao podrazumijevati jaku fiskalnu konsolidaciju.

Norregaard je pritom isticao da bi se to ponajprije odnosilo na visinu i trend rasta vanjskog duga Hrvatske čije bi se smanjenje trebalo naći u središtu novog aranžmana.

Tako bi, prema najavama, glavni cilj aranžmana bio stabiliziranje udjela vanjskog duga u BDP-u, te iduće godine njegovo smanjenje.

Kao drugo važno pitanje, Norregaard izdvaja visok deficit opće države.

Hrvatska je Vlada ove godine planirala proračunski deficit od 4,5 posto BDP-a.

Pitanje visine deficita, te posebno njegova financiranja usko je povezano i s pitanjem vanjskog duga, a prema dosadašnjim izjavama Norregaarda u pregovorima bi se od Hrvatske moglo tražiti da deficit u najvećoj mjeri financira na domaćem tržištu.

Misija MMF-a u Hrvatskoj će boraviti do 20. travnja, a ne očekuje se da pregovori završe u ovom prvom krugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema nekim najavama, do kraja svibnja, ili do početka ljeta bilo bi moguće završiti te pregovore, a u tom bi se slučaju novi aranžman pred Odborom izvršnih direktora MMF-a mogao naći potkraj srpnja.

Novi aranžman s MMF-om bio bi četvrti aranžman Hrvatske i te međunarodne financijske organizacije.

Hrvatska je stand by aranžmane s MMF-om bila zaključila 1994., 2001., te posljednji koji je zaključen u veljači prošle godine i traje do sredine ovog mjeseca.

Taj posljednji aranžman, prema dosadašnjim najavama, neće biti zaključen, već će ga zamijeniti novi aranžman.

Iz tog aranžmana Hrvatska nije ispunila nekoliko uvjeta, prije svega o razini proračunskog deficita, koji je iznosio 5,5 posto BDP-a, dok je cilj bio da deficit ne prijeđe 4,6 posto BDP-a, te ciljeve vezane uz razinu deviznih rezervi (koje su oko 170 milijuna dolara niže od planiranih aranžmanom).

Državna tajnica u Ministarstvu financija Martina Dalić početkom ožujka najavila je da bi nova Vlada, koja nije odgovorna za provođenje stand by-a kojeg je zaključila bivša Vlada, išla na zaključenje novog aranžmana s MMF-om.

I stalni predstavnik MMF-a John Norregaard pozdravio je tada namjeru hrvatskih vlasti da zatraže novi stand-by aranžman, koji bi zamijenio sadašnji.

(Hina) xbn yds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara