Misija OESS/ODIHR: Izbori načelno u skladu s međunarodnim standardima ali neka pitanja ostaju otvorena

JUČERAŠNJI izbori za Hrvatski sabor općenito su provedeni u skladu s obvezama Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i međunarodnim demokratskim izbornim standardima, ali i dalje ostaju neka pitanja koja treba riješiti, zaključila je Misija za promatranje izbora OESS-ovog Ureda za demokratske ustanove i ljudska prava (OESS/ODIHR).

"Povjerenje koje su pokazale političke stranke, nevladine udruge i državne vlasti, odražava kontinuirani napredak izbornog procesa. Kako bi se osiguralo održavanje postojećeg stupnja napretka, mora postojati usmjereni napor u cilju poboljšanja izbornog zakonodavstva i pristupa glasovanju za izbjeglice", izjavio je Ian Mitchell, voditelj Misije OESS/ODIHR-a za promatranje izbora.

Otvorena pitanja tiču se poboljšanja zakonodavnog okvira za izbore, kratkog vremenskog roka određenog za provođenje izbora, povećavanja dostupnosti glasovanja u inozemstvu (posebice za izbjeglice u Srbiji i Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini), te povećanja trasparentnosti financiranja kampanje, priopćeno je iz Misije OESS/ODIHR-a.

Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor osigurao je odgovarajući temelj za provođenje izbora, ali, kao i kod prethodnih izbora, morao je biti dopunjen obvezatnim i drugim detaljnim uputama Državnog izbornog povjerenstva (DIP), navodi se u priopćenju.

Kratko izborno razdoblje i nepostojanje stalnih tijela nadležnih za provedbu izbora, pridonijeli su zakašnjelom objavljivanju procedura koje reguliraju sam tijek izbora, što je stvorilo značajne izazove u smislu njihovog učinkovitog priopćavanja sudionicima izbora, dodaje se.

Izborni postupci su, izvan granica zahtjeva postavljenih Zakonom, pružili šire mogućnosti udovoljavanja uvjetima za glasovanje hrvatskih državljana koji žive u inozemstvu. Neovisno o tome, takvi birači možda nisu bili u mogućnosti osigurati potreban dokaz o državljanstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
OESS napominje da je broj i rasprostranjenost biračkih mjesta dostupnih u susjednim državama, bio neproporcionalan broju, okolnostima i statusu (npr. izbjegličkom) mnogih od ovih birača.

Državno izborno povjerenstvo je učinilo pozitivan pomak odgovarajućim uvažavanjem interesa birača pripadnika nacionalnih manjina, davanjem preciznih podataka o njihovoj mogućnosti da odaberu glasački listić za izbornu jedinicu u kojoj imaju prebivalište ili pak manjinski glasački listić, ocjenjuje OESS.

Također navodi da su elektronički mediji i tisak u cjelini, omogućili biračima uvid u čitav niz političkih stajališta, a kandidati su bili u mogućnosti slobodno iznijeti svoje programe i prenijeti svoje poruke.

Radijski i televizijski kanali HRT-a ispunili su svoje zakonske obveze osiguravanja besplatnog vremena emitiranja za predstavljanje kandidata, te su omogućili dostatno praćenje kampanje bez pristranosti.

Izborna promatračka misija OESS/ODIR-a je rasporedila 19 izbornih stručnjaka, uključujući 12 dugotrajnih promatrača koji predstavljaju 17 zemalja članica OESS-a.

ODIHR nije rasporedio kratkotrajne promatrače za promatranje postupka glasovanja na sam dan izbora.

Misija OESS/ODIHR-a i Misija OESS-a u Hrvatskoj djeluju odvojeno pod svojim odvojenim mandatima, ističe se na kraju priopćenja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara