MIT O ISTEKU ROKA TRAJANJA LIJEKOVA Bolnice moraju bacati lijekove, a oni su i dalje učinkoviti

MIT O ISTEKU ROKA TRAJANJA LIJEKOVA Bolnice moraju bacati lijekove, a oni su i dalje učinkoviti

Ilustracija: 123rf

NOVINAR portala ProPublica Marshall Allen u nedavnom članku izvještava o štedi koja bi mogla nastati produljivanjem roka trajanja lijekova. U nastavku prenosimo dijelove njegovog članka.

"Lee Cantrell, jedan od voditelja Kalifornijskog sustava za kontrolu otrova, sa suradnicima je ispitao učinkovitost lijekova starijih od trideset godina.

Otkriveno je da je velik broj tih lijekova zadržao velik dio učinkovitosti i dan-danas. To dokazuje da se svake godine bacaju milijarde dolara kvalitetnih lijekova, na primjer u bolnicama i staračkim domovima, dok je istovremeno zdravstveni sustav u Americi jedan od najskupljih na svijetu.

Posljednjih su godina lijekovi na recept privukli veliku medijsku pažnju i ljutnju javnosti jer su im cijene narasle izvan svih dostupnih okvira, između ostalog i zbog toga što proizvodnja nekih od njih nije više isplativa".

Dulji rok - veća ušteda

"To je istraživanje objavljeno u uglednom časopisu Archives of Internal Medicine, a autori su istaknuli da im nije cilj poticanje na upotrebu lijekova kojima je istekao rok trajanja, nego preispitivanje proizvoljnih rokova trajanja kojim bi se moglo uštedjeti milijarde dolara.

No, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA), koja sudjeluje u određivanju rokova trajanja, već dugo zna da se rokovi mogu produžiti, katkad i godinama, a savezna vlada je zbog toga ostvarila uvelike uštede. Desetljećima prikuplja lijekove i cjepiva na tajnim lokacijama diljem zemlje u slučaju nužde i kriznih situacija. Održavanje tih lijekova skupo je, ali im se tako testira i trajanje u različitim uvjetima.

Farmaceuti i istraživači obično testiraju trajanje lijeka na propisanu jednu ili dvije godine, jer im testiranje lijekova izvan okvira propisa nije isplativo, a čelnici u industriji ističu da im je sigurnost pacijenata na prvom mjestu, pa su rokovi postavljeni na način da lijekovi budu maksimalno učinkoviti.

Američke zrakoplovne snage 1986. godine pitale su FDA može li se nekim lijekovima produžiti trajanje kako bi se smanjili troškovi, pa su FDA i Odjel za obranu stvorili Program za produljivanje roka trajanja. Marc Young, farmaceut koji je radio na programu od 2006. do 2009. godine, izjavio je da su istraživanjima uštedjeli i do 800 milijuna dolara svake godine, jer se lijekove kojima je istekao rok trajanja nije moralo zamjenjivati.

Taj program stoji oko 3,1 milijuna dolara godišnje, a odjelu štedi 2,1 milijardu dolara, odnosno na jedan utrošeni dolar uštedi 677 dolara".

Masovnija isplativost

"Dobavljači lijekova već su poduzimali korake i pisali službena pisma institucijama u vezi s masovnijom promjenom rokova trajanja lijekova, ali bez uspjeha. U bolnicama se nadaju promjenama jer ne smiju pacijentima davati lijekove koji su istekli.

Onda im se ti lijekovi gomilaju na zalihama i moraju se bacati, a bolnice su zatim na gubitku. U rijetkim slučajevima farmaceutsko poduzeće može produžiti rok trajanja lijeka ako vlada nestašica.

Poduzeće Pfizer je tako u lipnju produljilo rok trajanja za atropin, dekstrozu, epinefrin i natrij bikarbonat koji se mogu ubrizgavati. 

FDA se još nije službeno izjasnila u vezi s proširivanjem programa na bolnice, a javljaju se pitanja o tome koliko bi masovno produljivanje rokova bilo isplativo za farmaceutsku industriju".
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara