Mitreva: Makedonija do kraja godine podnosi aplikaciju za EU

MAKEDONIJA je u Bruxellesu najavila da će podnijeti zahtjev za članstvo u EU do kraja ove godine.

´Namjeravamo podnijeti kandidaturu do kraja ove godine´, rekla je makedonska ministrica vanjskih poslova Ilinka Mitreva nakon sastanka makedonskog izaslanstva s Trojkom EU-a.

´Makedonija se ozbiljno priprema za članstvo u EU i očekuje da će joj Grčka, koja trenutačno predsjedava Unijom, u tome pomoći´, rekla je Mitreva.

Makedonija je jedna od pet zemalja jugoistočne Europe obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja. Jedino su Hrvatska i Makedonija zaključile Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), s Albanijom su tek započeti pregovori, dok su BiH i Srbija i Crna Gora još daleko od otvaranja pregovora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Makedonija bi bila druga zemlja iz regije, nakon Hrvatske, koja podnosi zahtjev za članstvo u EU.

Ministrica Mitreva je najavila da će Makedonija grčkome predsjedništvu EU-a predati popis očekivanja od summita u Solunu najavljenog za 21. lipnja 2003., kada će se okupiti šefovi država ili vlada EU-a i pet zemalja Zapadnog Balkana.

Grčki ministar vanjskih poslova Georgios Papandreou je izjavio da se od Skopja očekuje puna provedba Ohridskog sporazuma, kojim su okončani sukobi s albanskom zajednicom u Makedoniji, te provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara