MITREVA: MAKEDONIJA SPOSOBNA I SAMA ODLUČITI O SPORAZUMU O ICC-U

Makedonska ministrica vanjskih poslova Ilinka Mitreva pozvala je u petak Sjedinjene Države i Europsku uniju da se suzdrže od "nervoznih izjava i reakcija" na makedonske pregovore sa Sjedinjenim Državama oko sporazuma o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), objavili su mjesni mediji. L

"Ovo je suverena zemlja, s institucijama koje su sposobne same donijeti takvu odluku", naglasila je Mitreva.

"Iznenađena sam nervoznim izjavama i komentarima glasnogovornika State Departmenta Phillipa Reekera, kao i nepotrebnom reakcijom predstavnika Europske unije Alexisa Bruhinsa", dodala je.

Washington vrši pritisak na Makedoniju da potpiše bilateralni sporazum o neizručivanju američkih državljana novoosnovanom Međunarodnom kaznenom sudu (ICC). U suprotnom joj prijeti uskraćivanjem vojne pomoći vrijedne oko 10 milijuna dolara godišnje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik Europske unije u Makedoniji Alexis Bruhins od Makedonije pak zahtijeva da, kao buduća članica Europske unije, podrži Međunarodni kazneni sud.

Kriza bi vrhunac trebala doseći u subotu, kada u posjet Skoplju stiže zamjenik američkog ministra obrane Paul Wolfovitz.

Sporazum o neizručivanju američkih državljana ICC-u s Washingtonom su dosad potpisale 33 zemlje, uključujući tri europske - Rumunjsku, Albaniju i BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara