Mjanmar i Bangladeš imaju plan za rješavanje povratka izbjeglih Rohindža

Mjanmar i Bangladeš imaju plan za rješavanje povratka izbjeglih Rohindža

Foto: FAH

MJANMAR i Bangladeš dali su si u utorak dvije godine za rješavanje povratka približno 650.000 Rohindža koje su napustile Mjanmar od kraja kolovoza, bježeći od represivne kampanje mjanmarske vojske.

Obje zemlje složile su se u Naypyidawu, glavnom gradu Mjanmara, "oko dokumenta koji će morati ispuniti" izbjeglice, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova Bangladeša.

Nikakav datum dvije zemlje zasad nisu iznijele.

Za UN ta je muslimanska većina bila žrtva "etničkog čišćenja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pod pritiskom međunarodne scene, Mjanmar je obećao vratiti izbjeglice ako mogu dokazati da su ranije živjele u Mjanmaru.

Po priopćenju ministarstva vanjskih poslova Bangladeša, pet kampova mora se podignuti u državi Rahin, na zapadu Mjanmara, gdje je živjela velika većina Rohindža.

Bangladeš, koji ima gotovo milijun izbjeglica Rohindža na jugoistočnoj granici u onome što je danas najveći kamp na svijetu, pritišće mjanmarsku vladu Aung San Suu Kyie da pokrene postupak povrata izbjeglica.

"U nadolazećim danima izbjeglice će moći početi registriranje. Postupak će moći početi", objasnio je Muhamed Sufiur Rahman, veleposlanik Bangladeša u Mjanmaru. Odbacio je međutim mogućnost povratka prvih Rohindža krajem siječnja kao što je bilo najavljeno. "To je nemoguće", dodao je.

Brojne dobrotvorne udruge i diplomati ionako se pitaju hoće li se traumatizirane Rohindže pristati vratiti kućama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara