Mjesto najgore nuklearne katastrofe u povijesti otvoreno za turiste

Mjesto najgore nuklearne katastrofe u povijesti otvoreno za turiste
Foto: EPA

NAKON nuklearne katastrofe u Černobilu 1986., vlasti tadašnjeg SSSR-a, a kasnije Ukrajine, neovlaštenim su osobama strogo zabranjivale pristup lokacijama izloženima radijaciji u blizini nekadašnjeg nuklearnog reaktora. Novim zakonom turistima će biti dopušteni kratkotrajni posjeti mjestu najgore nuklearne katastrofe u povijesti. 

Promjena zakona 

Područje oko nekadašnje nuklearne elektrane, zvano Černobilska zona isključenja, prostire se na 2.589 km² i unutar njega nije dopušteno stanovanje, piše ScienceAlert

Turistima koji su posjećivali mjesto tragedije iz 1986. desetljećima je bilo dopušteno posjećivati samo napuštena školska dvorišta, zabavne parkove i učionice u blizini nuklearne elektrane. 

Pristup zloglasnom Reaktoru 4, u kojemu je došlo do eksplozije, do sada je bio dopušten samo znanstvenicima, čistačima i nekolicini novinara. 

Prema novom zakonu, turisti će moći posjećivati kontrolnu sobu reaktora, mjestu na kojemu su donijete odluke zbog kojih je u konačnici došlo do tragedije. 

Budući da je nivo radijacije unutar sobe i danas 40.000 puta viši od uobičajenog, posjetitelji će obavezno morati nositi hazmat odijelo, kacigu, masku i industrijske čizme. Sami posjeti bit će ograničeni na 5 minuta, a nakon njih svi turisti obavezno će biti podvrgnuti radijacijskom testiranju. 

Černobil kao turistička atrakcija

Turističke kompanije izvijestile su kako je nakon prikazivanja HBO-ove serije "Černobil", nagrađene s čak 10 Emmyja, naglo porastao interes za posjećivanje mjesta nuklearne katastrofe od prije više od 30 godina. 

U svega nekoliko mjeseci zonu isključenja posjetilo je 85.000 turista, a u srpnju ove godine ukrajinska vlada proglasila je Černobil službenom turističkom atrakcijom te najavila pokretanje velikih investicija u cilju daljnjeg razvoja. 

"Moramo udahnuti novi život u ovaj dio Ukrajine. Černobil je do sada činio negativni dio turističkog brendiranja naše zemlje. Sada je vrijeme da to promijenimo", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara