Mlada Saudijka koja bježi od svoje obitelji dobila je azil u Kanadi

Mlada Saudijka koja bježi od svoje obitelji dobila je azil u Kanadi
Foto: Twitter

MLADA Saudijka Rahaf Mohammed al-Qunun koja je pobjegla u Tajland u strahu od obitelji koja je, kako tvrdi, želi ubiti, dobila je azil u Kanadi, potvrdio je tamošnji premijer Justin Trudeau.

Kanadski premijer Trudeau je novinarima rekao da je Kanada prihvatila zahtjev koji je podnio UN, javlja CNN. Rahaf Al-Qunun u Toronto će odletjeti preko Seula, rekao je šef tajlandske migracijske policije Surachate Hakparn koji je ranije izjavio kako su mladoj djevojci ponuđeni azili u Australiji i Kanadi, no kasnije je tražio da se ta izjava povuče.

Djevojka zatvorila profile na društvenim mrežama

U međuvremenu Rahaf Al-Qunun je ugasila profile na društvenim mrežama pomoću kojih je uspjela zadobiti svjetsku pažnju. Novinarka ABC-ja Sophie McNeill ovog petka je na Twitteru napisala da je Rahaf Al-Qunun “na sigurnom i dobro”, no da je “primila mnogo prijetnji smrću”.

Odrekla se islama i pobjegla iz Saudijske Arabije

Podsjetimo, Qunun je u Tajland doletjela iz Kuvajta kako bi pobjegla od svoje obitelji jer se, kako je rekla, bojala da će je ubiti pošto se odrekla islama, što je u Saudijskoj Arabiji i službeno zločin kažnjiv smrću. Namjera joj je bila otputovati u Australiju, no zatvorila se u hotelsku sobu na aerodromu u Bangkoku nakon što su je službenici tajlandske policije za imigraciju pokušali deportirati nazad na Bliski istok.

Qunun je svjetsku pažnju privukla putem kampanje na društvenim mrežama, ponajviše na Twitteru, koristeći svoj pametni telefon. Na Twitteru je objavila svoje fotografije i fotografije putovnice te zatražila azil ''od bilo koje zemlje koja je spremna zaštititi je od njene obitelji i spasiti od zlostavljanja ili ubojstva zbog napuštanja islamske vjere". Unutar nekoliko sati, kampanja se proširila Twitterom, a aktivističke mreže prenosile su je širom svijeta.

Slučaj ponovno skrenuo pažnju na položaj žena u Saudijskoj Arabiji

Njezin je slučaj ponovno skrenuo pozornost svijeta na stroga društvena pravila u Saudijskoj Arabiji, uključujući zahtjev da žena mora imati dopuštenje muškog "čuvara" za putovanje, za što skupine za ljudska prava kažu da je način na koji se žene i djevojke drži zatočenicama u obiteljima koje ih zlostavljaju.

Kao odgovor na nastalu medijsku kampanju, tajlandske vlasti dopustile su Qunun da se obrati UNHCR-u te je nisu deportirale. Njena kampanja bila je toliko uspješna da je saudijski predstavnik iz ministarstva vanjskih poslova Abdalelah Mohammed A. al-Shuaibi rekao tajlandskim vlastima kako bi bilo bolje da su joj oduzeli telefon, a ne putovnicu.

Manje od 1 posto izbjeglica dobije pravo preseliti se u drugu zemlju

Inače, izbjeglice nemaju automatsko pravo da budu preseljene u drugu državu. Prema podacima UNHCR-a, tijekom 2017. godine preseljeno je tek manje od 1 posto izbjeglica. Za izbjeglice taj proces je često dugotrajan i može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. 

Tako su ove srijede iz australskog ministarstva unutrašnjih poslova izjavili da će zahtjev mlade Saudijke razmatrati prema uobičajenoj proceduri prema kojoj razmatraju i ostale zahtjeve. Tamošnji ministar Peter Dutton izjavio je kako “neće biti posebnog tretmana” u njenom slučaju. Istog dana glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kanade Stefano Maron za CNN je izjavio da su jako zabrinuti te da pomno prate Qununin slučaj, a jučer joj je i odobren zahtjev.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara