MLADE OVISNICE SKLONIJE SAMOUBOJSTVU NEGO OVISNICI - STUDIJA

Djevojke i mlade žene koje konzumiraju alkohol i drogu vjerojatnije će pokušati samoubojstvo nego dječaci i mladići, pokazala je studija.

Kod djevojčica se i ovisnost razvije brže nego kod dječaka, čak i kad uzimaju istu ili manju količinu neke supstance, dodaje se u studiji koju je na skupu na sveučilištu Columbia objavio nacionalni centar za ovisnosti (CASA).

Među sudionicima skupa bila je i Columba Bush, supruga guvernera Floride Jeba Busha, brata američkoga predsjednika Georgea W. Busha. Njezina kći Noelle više se puta zbog droge sukobljavala sa zakonom.

Čelnik CASA-e Joseph Califano, koji je bio ministar zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi u vladi predsjednika Jimmyja Cartera, rekao je da ova studija naglašava potrebu promjene pristupa prevenciji i liječenju djevojaka i mladih žena.

´Uniseks programi prevencije, uglavnom razvijeni bez obzira na spol, a često i za muškarce, ne utječu na milijune djevojaka i mladih žena´, rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija pokriva razdoblje od rane adolescencije do dobi od 22 godine, a otkrila je da su djevojke izložene osobito velikom riziku ako su depresivne, pod stresom ili ako su žrtve fizičkoga ili seksualnog zlostavljanja.

Djevojke s poremećajem u prehrani također su izložene visokom riziku, kao i one koje su rano ušle u pubertet ili su im se obitelji često selile.

Istraživanje je pokazalo i moguću vezu između konzumiranja kave i ovisnosti. Znatno je veća vjerojatnost da će djevojke i mlade žene koje piju kavu još i pušiti i piti alkohol i sve to početi u još ranijoj dobi.

Među parlamentarcima na skupu je bila i senatorica Hillary Rodham Clinton, predstavnica demokrata iz New Yorka, koja je predložila zakon za borbu protiv rastućega problema zlupotrebe legalnih lijekova što se dobivaju na recept, poput lijekova protiv bolova, stimulanata i lijekova za smirenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara