Mladi antifašisti prijavili patera Vjekoslava Lasića "vjerskoj policiji"

Mladi antifašisti prijavili patera Vjekoslava Lasića "vjerskoj policiji"

UDRUGA mladih antifašista traži od dominikanskog provincijala fra Ante Gavrića sankcije za kontroverznog patera Vjekoslava Lasića zbog skandaloznog govora na ukopu zapovjednika logora Jasenovac Dinka Šakića.

Smatraju da je pater Lasić "prevršio svaku mjeru pri održavanju posljednjeg ispraćaja" i zanima ih kako dominikanski red gleda na taj događaj, hoće li se ograditi od tog događaja, te hoće li će pater Lasić biti sankcioniran.

Podsjećaju da je Dinko Šakić, zapovjednik logora Jasenovac nedavno preminuo u zatvoru gdje je odsluživao kaznu od 20 godina zbog masovnog pokolja nad Romima, Srbima, Židovima, Hrvatima i ostalim osobama nepodobnim za ustaški režim.

"Na pokopu Dinka Šakića pater Lasić glorificirao je Nezavisnu Državu Hrvatsku i Ustaški režim koji je pobio nebrojen broj nevinih ljudi", navodi se u otvorenom pismu Gavriću, te provincijalu prenose rečenice koje je pater Lasić izgovorio tom prigodom, a zabilježene su u medijima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je razlog da se svaki pošteni Hrvat ponosi imenom Dinka Šakića. Ponosan sam što sam ga u bolnici Dubrava na odru vidio u ustaškoj odori, a Hrvatska i naš narod moraju biti ponosni što su ga imali", zatim, "Nezavisna država Hrvatska temelj je današnje domovine Hrvatske", te "Ustaški pokret je 10. travnja 1941. godine obnovio hrvatsku državu".

Potpisnik pisma, predsjednik UMA Mario Šimunković, podsjeća da je ovo samo jedan od Lasićevih ispada, te da "postoje mnogi drugi javni ispadi koji se mogu povezat za paterovo ime, npr. održavanje mise zadušnice za poglavnika NDH Antu Pavelića". Izrazili su i nadu da provincijal shvaća težinu čina kojeg je počinio član dominikanskog reda.

C.D.
Foto: Glas javnosti

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara