Mladi hrvatski informatičari o velikom uspjehu na međunarodnoj Olimpijadi

MLADI hrvatski informatičari članovi hrvatske reprezentacije na nedavno završenoj XV. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Sjedinjenim Državama (SAD) izvijestili su danas novinare o velikom uspjehu koji su postignuli na toj olimpijadi gdje su osvojili jednu zlatnu, dvije srebrene i jednu brončanu medalju.

Na konferenciji održanoj u Velikoj dvorani Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK) predstavili su se "zlatni" Luka Kalinovčić učenik trećega razreda XV. zagrebačke gimnazije, osvajači srebrene medalje - Davor Bonači, učenik četvrtoga razreda III. gimnazije u Splitu i Luka Donđivić, učenik trećega razreda XV. gimnazije iz Zagreba te Marko Živković, učenik četvrtoga razreda V. zagrebačke gimnazije - laureat brončane medalje.

Na Olimpijadi održanoj od 16. do 23. kolovoza na Sveučilištu Wisconsin-Parkside u Kenoshi hrvatska reprezentacija je u konkurenciji 80 reprezentacija svijeta postignula svoj najveći uspjeh dosad te prvu zlatnu medalju u povijesti nastupa hrvatskih informatičara na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi. Po broju osvojenih medalja Hrvatskoj je pripalo šesto mjesto, bolje rezultate ostvarili su informatičari iz Južne Koreje, Kine, Poljske, Rumunjske i Rusije.

Predsjednik je HZTK-a Ante Markotić istaknuo da te rezultate ne bi bilo moguće ostvariti da iza toga ne stoji ozbiljan i sustavan dugogodišnji rad Hrvatskoga saveza informatičara - jednoga od 14 nacionalnih saveza koji djeluju u sklopu HZTK-a.

Primjetio je kako medijima, a posebice televizije, nije zanimljivo izvješćivati hrvatsku javnost o uspjesima mladih informatičara jer tu, dodao je, doista nema skandala.

Mlade informatičare pozdravio je i Esad Prohić, izaslanik Predsjednika Republike i njegov savjetnik za znanost, obrazovanje i okoliš istaknuvši da je i njihov uspjeh potvrda da se za znanost i obrazovanje treba izdvojiti veći postotak BDP-a.

Time bismo, rekao je, stvorili i veće šanse da mladi daroviti ljudi doista i ostanu u Hrvatskoj.

Najavio je da će mlade informatičare primiti i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Hrvatsku je reprezentaciju vodio Ivo Šeparović, tajnik Hrvatskoga saveza informatičara, a stručni voditelj reprezentacije bio je Krešimir Malnar.

Po Šeparovićevim riječima ovogodišnji uspjeh mladih hrvatskih informatičara kao i njihovi dosadašnji rezultati bili su razlogom da je ove godine Međunarodni olimpijski odbor donio jednoglasnu odluku da se Hrvatskoj povjeri organizacija XIX. Međunarodne informatičke olimpijade što će se održati krajem rujna 2007. u Dubrovniku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara