Mladi IDS-a: Popisivači krše prava građana kada ih ne žele popisati kao Istrijane

Foto: Srećko Niketić / Cropix

POPIS stanovništva očito neće moći proći bez brojnih pritužbi. Nakon nepravilnosti pri popisivanju pripadnika srpske nacionalne manjine, nepravilnosti i narušavanja prava građana prilikom popisivanja danas su iznijeli i IDS-ovci.

Predsjednik Kluba mladih IDS-a Vili Rosanda, koji je pred popis pokrenuo kampanju "Ja sam Istrijan/ka", na današnjoj je konferenciji za novinare ustvrdio da popisivači u rubriku "nacionalnost" odbijaju napisati "Istrijan".

IDS-u to je prijavilo četvero građana iz južne Istre i Poreča putem Facebooka, a jedan od njih kazao im je kako mu se i prijetilo novčanom kaznom ukoliko se izjasni kao Istrijan.

Rosanda je kazao kako su popisivači dužni u "nacionalnost" upisati Istrijan, a isti će se podatak zatim evidentirati u podskupini regionalno opredijeljenih građana.

Mladi IDS-ovci najavili su podnošenje prigovora Županijskom popisnom povjerenstvu sa zahtjevom da se ponovi popis na mjestu na kojem su utvrđene nepravilnosti, kao i daljnji rad na kampanji "Ja sam Istrijan/ka".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara