Mladi Izraelac priznao podmetanje požara. Umrla tročlana palestinska obitelj

Mladi Izraelac priznao podmetanje požara. Umrla tročlana palestinska obitelj
Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

MLADI Izraelac, optužen za podmetanje požara u kojem je smrtno stradala tročlana palestinska obitelj, priznao je u sklopu sporazuma s tužiteljem krivicu zbog sudjelovanja u pripremi rasističkog zločina, objavilo je ministarstvo pravosuđa u nedjelju.

Na temelju dogovora o priznanju krivice koji je potvrdio sud u Lodu tužitelj će tražiti maksimalnu kaznu od pet i pol godina zatvora za mladog Izraelca čiji identitet nije otkriven jer je bio maloljetan u doba počinjenja zločina, a sada je u kućnom pritvoru.

Umrlo dijete, imalo samo 18 mjeseci

Trideset i prvog srpnja 2015. bačeni su zapaljivi predmeti na palestinsku kuću na Zapadnoj obali, palestinskom teritoriju koji je Izrael okupirao. Dijete od 18 mjeseci izgorjelo je u snu, njegovi majka i otac podlegli su ozljedama sljedećih tjedana, a jedino je preživio četverogodišnji Ahmed.

Glavni osumnjičeni Amiram Ben Ouliel, izraelski doseljenik (21) u vrijeme uhićenja, optužen je u siječnju 2016. za trostruko ubojstvo.

Tada 17-godišnji mladić, koji se danas nagodio s tužiteljstvom, nije bio na mjestu požara koji je uništio kuću obitelji Dawabcheh i neće biti optužen za ubojstvo, ali je priznao da je sudjelovao u njemu. 

Traže najstrožu kaznu

Odvjetnik obitelji Dawabcheh izjavio je na sudu da se njegov branjenik protivi sporazumu i traži najstrožu kaznu.

Palestinski branitelji optužuju izraelske vlasti da odugovlače proces, a vrlo su žurni kada se radi o napadima na Izraelce.

Trostruko ubojstvo izazvalo je velike emocije na palestinskim područjima, ali i u inozemstvu, te osude u samom Izraelu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara