Mladi SDP-a za novi zakon o studentskom udruživanju

KAKO bi se uveo red u poslovanje Studentskog zbora i financiranje projekata Forum mladih SDP-a predlaže što skorije donošenje novog zakona o studentskom udruživanju.

Novi bi zakon trebao spriječiti "moguće malverzacije pri raspoređivanju novca za studentske projekte", koji se sada, tvrde u Forumu mladih SDP-a, dodjeljuje netransparentno.

Financiranje projekata odobrava se jedino fakultetima i udrugama bliskim vodstvu Studentskog zbora, a sav je novac, kako kažu, podijeljen bez financijskog izvješća.

Po riječima SDP-ovog zastupnika u Gradskoj skupštini i člana Foruma mladih Danijela Mandakara bit problema vezanih uz financiranje studentskih projekata konačno je prepoznao i ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego, koji je Studentskom zboru odbio isplatiti 3,7 milijuna kuna namijenjenih projektima, dok ne dobije detaljno financijsko izvješće za prošlu godinu.

Ponovili su kako vodstvo Studentskog zbora, te njegov predsjednik Petar Bezjak, koji je visoki dužnosnik Pašalićeva Hrvatskog bloka, žele dodatno ispolitizirati Sveučilište i studentsku scenu.

Rješenje vide u donošenju novog zakona, kojim bi se, tvrde, uspostavilo transparentno poslovanje Studentskog zbora, u vrh Sveučilišta bile bi dovedene aktivne studentske udruge, a cijela bi se studentska scena demokratizirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav zakonski prijedlog, koji je izradio Savez studenata Hrvatske, već je poslan pravnoj službi Ministarstva znanosti i tehnologije, a ona ga je, kažu mladi SDP-a, ocijenila vrlo kvalitetnim.

U povodu brojnih medijskih napisa o navodnim financijskim malverzacijama Predsjedništvo Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu jučer je priopćilo kako pri donošenju Proračuna za ovu godinu nije bilo nezakonitosti. Zbor je ustvrdio da će krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna Ministarstvu predati financijsko izvješće za prošlu godinu, navodeći da ga ranije nisu predali jer su bili "prekasno obaviješteni".

Brojne napade na njihov rad vodstvo Studentskog zbora tumači nezadovoljstvom onih čiji projekti nisu odobreni ovogodišnjim proračunom.

(Hina) am az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara