Mladi Europljani spremni su na masovnu pobunu protiv vlasti, pokazuje anketa

Mladi Europljani spremni su na masovnu pobunu protiv vlasti, pokazuje anketa

Foto: Getty

MLADI u Europi umorni su od statusa quo i spremni su izići na ulice kako bi promijenili stvari, pokazuje nova anketa.

Oko 580,000 ispitanika u 35 europskih zemalja postavljeno je pitanje: Biste li aktivno sudjelovali u pobuni širokih razmjera protiv generacije koja ima vlast ako bi se dogodili u sljedećim danima ili mjesecima? Više od polovice ispitanih od 18 do 34 godine odgovorilo je potvrdno.

Pitanje je bilo dio ankete nazvane "Generation What?)" (eng. Generacija što?) koju je provela Europska unija. Istraživači su se posebno fokusirali na 13 zemalja kako bi bolje shvatili što mlade u Europi čini optimističnima, a što frustriranima.

Grci najbuntovniji, zatim Talijani i Španjolci

Među odabranim zemljama, Grčka se ističe kao zemlja u kojoj su mladi najviše skloni pridružiti se masovnim prosvjedima - njih čak 67%. Ispitanici u Grčkoj također su u većem postotku odgovorili potvrdno na pitanja jesu li političari korumpirani te imaju li negativnu predodžbu o financijskom sektoru u svojoj zemlji.

 

 

 

Za mladim Grcima slijede mladi Talijani sa 65% i Španjolci sa 63% ispitanika koji su spremni pobuniti se. Najmanje su buntovni Nizozemci - njih samo 33%, a nakon njih Nijemci (37%) i Austrijanci (39%).

A mladi Francuzi, od kojih je 61% odgovorilo potvrdno na navedeno pitanje, jučer su za Međunarodni praznik rada u više francuskih gradova održali prosvjede protiv oboje predsjednički kandidata, populističke desničarke Marine Le Pen i liberalnog centrista Emmanuela Macrona. Prema anketi, Francuzi su frustrirani previsokim porezima, korupcijom i prevelikim bogatstvom elite u odnosu na druge zemlje EU.

Dok su mladi generalno neskloni izlasku na izbore, ovo i ranija istraživanja ukazuju da su skloni sudjelovati u političkom procesu direktnom akcijom kao što su prosvjedi.Vladajući u Europi trebali

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara