Mladi zagrebački izumitelji idu na moskovski "Arhimed"

TRI MLADA zagrebačka izumitelja srednjoškolac Ivan Matuna i osnovnoškolci Milan Marković i Marin Lukas u Moskvi će od 18. do 21. ožujka sudjelovati svojim izumima na 6. međunarodnom salonu industrijskog vlasništva ´Arhimedu 2003.´, najavio je danas zagrebački Savez inovatora.

Izložba ´Arhimed 2003.´ poticaj je prodoru izuma i novih proizvoda na rusko tržište, rekao je tajnik zagrebačkog Saveza inovatora Neven Marković na konferenciji za novinare.

Na lanjskom i preklanjskom ´Arhimedu´ tri su hrvatska inovirana proizvoda prodana na ruskom tržištu, a 18 izložaka zagrebačkih i riječkih izumitelja nagrađeno je zlatnim i srebrnim medaljama. Na ovogodišnjem ´Arhimedu´ očekuje se oko 1000 izložaka iz 20-ak država.

Ivan Matuna, učenik zagrebačke Elektrotehničke škole, u Moskvu odlazi s izumom ´SDS-pametni sistem vožnje´, uređajem koji uzima u obzir vremenske uvjete i udaljenost od vozila ispred automatski određuje brzinu koja omogućuje da se vozilo sigurno zaustavi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milan Marković, učenik osmog razreda zagrebačke OŠ ´Jabukovac´, izlaže ´Robot, navođen svjetlom, crnom crtom ili infracrvenim signalom´. Izum omogućuje odabir u navođenju robota jednostavnim izvorom svjetlosti, kontrastnom podlogom ili prijedloškom.

Marin Lukas, također učenik osmog razreda te škole, na ´Arhimedu 2003.´ izlaže uređaj ´Automatsko upravljanje solarnim kolektorom´, nastao preuređenjem sklopa za upravljanje servo motorom. Kod svih takvih sklopova položaj se namješta ručno potenciometrom, a taj sustav djeluje automatski, s pomoću svjetlosnih senzora i preuređenog upravljačkog sklopa.

Ta tri rada bili su najbolji na prošlogodišnjoj Inovi-Mladi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara