Mladić iz Poreča u Sloveniji osuđen zbog terorizma

Mladić iz Poreča u Sloveniji osuđen zbog terorizma
Screenshot: YouTube (ilustracija)

MLADIĆ iz Poreča koji je krajem siječnja izazvao velik zastoj na graničnom prijelazu Kaštel-Dragonja, koji je slovenska policija bila zatvorila sumnjajući da mladić u autobusu ispod sjedišta skriva bombu, osuđen je na sudu u Kopru na 38 mjeseci zatvora, koji je za njegov čin tražilo i tužiteljstvo, objavili su popodne slovenski mediji.

22-godišnji Loris Brljafa, koji je izazvao uzbunu i velike zastoje na prijelazu iako se pokazalo da nije imao bombu, nego je ispod sjedala sakrio lažni eksplozivni pojas kakav obično nose teroristi samoubojice, pred sudom je "priznao krivnju za kazneno djelo putovanja s ciljem terorizma", objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Sudac Julijan Glavina kazao je da se presuda temelji na okrivljenikovu priznanju i drugim dokazima, među ostalim i mišljenju psihijatara da mladić iz Hrvatske u trenutku počinjenja djela nije bio bitno neubrojiv.

Kako navode slovenski mediji, istraga je pokazala da je Brljafa želio autobusom doći u Ljubljanu "kako bi prestrašio stanovništvo" lažnim terorističkim pojasom te da se "radikalizirao" i postao "simpatizer Islamske države i Al Kaide".

Tužitelj Jože Levašič kazao je da se osuđeni Brljafa "postupno vjerski radikalizirao uslijed osobnih problema i osamljenosti" te da dokazi iz kućne pretrage i pregleda elektroničkih naprava osuđenog pokazuju da je postao simpatizer terorističkih organizacija.
Tijekom ročišta okrivljenikov odvjetnik Nikica Kljajić je kao olakšavajuće okolnosti zbog kojih predlaže blažu kaznu od one koju je zahtijevalo tužiteljstvo, a prihvatio sud, naveo da se radi o vrlo mladoj i do sada neosuđivanoj osobi koja nikada nije bila u kaznenom postupku, a koja je bila u velikim osobnim neprilikama.

Kako prenose neki mediji koji su pratili suđenje i izricanje kazne, sud nije povjerovao nekim tvrdnjama Brljafe iz istrage tijekom koje je, među ostalim, tvrdio da mu je namjera lažnim pojasom prestrašiti ljude te da je očekivao da će ga nakon toga ubiti policija, a da su ga zatvorenici u pritvoru plašili da bi mogao dobiti doživotni zatvor ako ne prizna.

Brljafa je pred sudom priznao svoj čin i izrazio žaljenje te rekao da je "napravio veliku glupost", a izricanju presude nazočio je i njegov otac Branko, objavili su slovenski mediji.

U vezi s visinom izrečene kazne, sudac Glavina je rekao da je primjerena s obzirom na to da kazneni zakon za takve terorističke namjere predviđa i do osam godina zatvora te da je osuđeni imao "čvrstu namjeru" da svoje terorističke prijetnje u Ljubljani i izvede.

"Samo policajcima na graničnom prijelazu treba zahvaliti da se stvari tada nisu razvile drukčije", kazao je Glavina istaknuvši da to treba biti primjer i za druge, ali i dokaz da slovenski organi reda i zaštite znaju djelovati i osigurati državu od terorizma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara