Mladoj Saudijki koja je pobjegla na Tajland i Australija i Kanada dale azil

Mladoj Saudijki koja je pobjegla na Tajland i Australija i Kanada dale azil
Screenshot: BBC News

MLADA Saudijka Rahaf Mohammed al-Qunun, koja je pobjegla na Tajland u strahu od obitelji koja ju, kako tvrdi, želi ubiti, dobila je azil u Australiji, izjavili su danas tajlandski dužnosnici.

>> UN mladoj Saudijki dao status izbjeglice, čeka se Australija za azil

"Da, Australija joj je odobrila azil, ali čekamo da čujemo kamo točno ide", rekao je šef imigracijske policije Tajlanda Surachate Hakparn za CNN. Naime, kako kaže Hakparn, Kanada je također ponudila Qunun azil, a tajlandske službe sada čekaju da ova 18-godišnjakinja odluči kamo želi ići.

Qunun će napustiti Tajland čim odluči kamo želi ići

Qunun, koja je trenutno na tajnoj lokaciji u Bangkoku, napustit će Tajland "čim konačna odluka bude donesena", objasnio je Hakparn i dodao da policija "pruža potrebnu zaštitu za nju".

Agencija za izbjeglice Ujedinjenih naroda UNHCR potvrdila je legitimni izbjeglički status za Qunun i proslijedila zahtjev za zaštitu Australiji u srijedu. 

Australija i Kanada bez komentara

Australsko ministarstvo unutarnjih poslova nije komentiralo novi razvoj događaja za CNN, kao ni kanadsko ministarstvo.

Qunun je, podsjetimo, odletjela za Tajland iz Kuvajta kako bi pobjegla od svoje obitelji, tvrdeći da se boji kako će je obitelj ubiti zbog toga što se odrekla islama, što je u Saudijskoj Arabiji i službeno zločin kažnjiv smrću. Otkrila je i da su njen otac i brat došli za njom u Bangkok, ali da ih ne želi vidjeti.

Al-Qunun je na Twitteru objavila svoje fotografije i fotografije putovnice te zatražila azil ''od bilo koje zemlje koja je spremna zaštititi je od njene obitelji i spasiti od zlostavljanja ili ubojstva zbog napuštanja islamske vjere". Unutar nekoliko sati, kampanja se proširila Twitterom, a aktivističke mreže prenosile su je širom svijeta.

Tijekom 36 sati to je nagnalo tajlandsku vladu da promijeni odluku po kojoj se djevojka zrakoplovom morala vratiti kući. Dopušteno joj je da uđe u Tajland i u utorak je počeo proces traženja azila u trećoj zemlji putem UNCHR-a, budući da Tajland nije potpisnik UN-ove konvencije  

Njezin je slučaj ponovno skrenuo pozornost svijeta na stroga društvena pravila u Saudijskoj Arabiji, uključujući zahtjev da žena mora imati dopuštenje muškog "čuvara" za putovanje, za što skupine za ljudska prava kažu da je način na koji se žene i djevojke drži zatočenicama u obiteljima koje ih zlostavljaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara