Mlakar: U popisu birača ima previše ljudi, ali mi ih ne možemo izbrisati

Foto: Boris Kovačev / Cropix

"ONO ŠTO se zadnjih dana čuje u medijima nepotrebno zbunjuje građane", tvrdi ministar uprave Davorin Mlakar, koji kaže da njegovo ministarstvo kroji nove izborne jedinice u skladu sa zakonom i prema preporuci Ustavnog suda.

Mlakar je u HTV-ovom Dnevniku 3 rekao da su Vlada i Sabor od Ustavnog suda dobili upozorenje kako se izborne jedinice moraju prekrojiti na takav način da odstupanje u broju birača među pojedinim jedinicama ne bude veće ili manje od pet posto. "Nova izborna karta bit će predstavljena građanima čim se koalicijski partneri dogovore je li to konačni prijedlog zakona s kojim žele izaći pred Vladu i Sabor", kaže Mlakar.

Za oporbu se, pak, radi o očitom izbornom inženjeringu. SDP-ovac Arsen Bauk tvrdi da je nedopustivo da temelj za izradu novih izbornih jedinica bude "lažirani i falsificirani dokument koji se zove popis birača", za kojeg je, ističe Bauk, čak i Vlada priznala da je netočan. "Prekrajanjem izbornih jedinica HDZ pokušava nadoknaditi gubitak dva mandata u dijaspori jer su tako ispale ustavne promjene", izjavio je Bauk.

"Niti je popis birača falsifikat, niti je Vlada ikad rekla da je falsifikat", kaže Mlakar, iako priznaje da na popisu birača ima veći broj ljudi nego što bi trebalo biti. "Mi nemamo zakonske ovlasti da iz popisa birača izbrišemo ljude koji više ne žive ovdje, a koji su ušli u popis birača na osnovu svog prebivališta", tvrdi Mlakar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara