mmf-hrvatska vlada: usuglašeno novo pismo namjere

Hrvatska Vlada i Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) usuglasili su novo pismo namjere nakon drugog razmatranja dosadašnje provedbe standby aranžmana, izjavio je danas voditelj Misije MMFa Hans Flickenschild.

Istodobno se priprema izvješće članova Misije o dvotjednom boravku u Hrvatskoj, a Odbor izvršnih direktora MMF-a krajem bi listopada trebao razmatrati oba dokumenta, pod uvjetom da dotad dobijemo sve podatke o stanju tekućeg računa platne bilance Hrvatske, rekao je Flickenschild na završnoj konferenciji za novinare.

Drugi bi se pregled, kazao je, tada mogao zaključiti 12. studenoga, nakon kojeg predstoji treći, završni pregled temeljem važaćeg stand-by aranžmana Hrvatske s MMF-om (sklopljenog u veljači ove godine), koji će uslijediti krajem studenoga, nakon izbora.

Pojasnio je da će pismo namjere sadržavati ažurirane ekonomske informacije i pokazatelje, a veća se promjena odnosi na modificiranje iznosa deficita na tekućem računu platne bilance,. Svjesni da se neće ostvariti ciljani deficit od 3,6 posto BDP-a u ovoj godini, za prvog pregleda u svibnju taj je postotak deficita povećan na 5,5 posto, a sada je još malo korigiran, na 6 posto BDP-a, rekao je voditelj Misije MMF-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno ističe procjenu da će hrvatski inozemni dug, koji sada iznosi nešto više od 70 posto BDP-a, na kraju ove godine biti na razini od 68 posto BDP-a, koliko je iznosio i lani.

Povećana je i procjena rasta BDP-a u ovoj godini sa 4,2 na 4,7 posto, naglašavaju iz MMF-a.

(Hina) db ds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara