˝Mmirni Amerikanac˝ prikazan u Hanoju

U VIJETNAMUje u utorak održana premijera američkog filma ´Mirni Amerikanac´, čija je radnja smještena u kolonijalnu francusku Indokinu, a distributeri su ga u prikazivanje pustili tek godinu dana nakon završetka snimanja.

Film, čije je snimanje završeno nekoliko dana prije terorističkih napada na New York i Washington u rujnu prošle godine, snimljen je prema romanu Grahama Greenea.

´Film ne možemo sada pustiti u distribuciju - to bi bilo nepatriotski´, kazao je tada novinarima Harvey Weinstein, supredsjednik studija Miramax.

Radnja filma odvija se 1952. godine, tijekom Vijetnamskog rata za nezavisnost od francuske vladavine, a glavni je junak ostarjeli britanski novinar, ovisnik o opijumu, koji se zaljubljuje u mladu djevojku u koju je zaljubljen i mladi agent CIA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Britanskog novinara glumi dvostruki oskarovac Michael Caine, dok agenta CIA-e tumači Brendan Fraser. Njih su dvojica uhvaćeni u ljubavni trokut s Phuong, koju glumi Do Hai Yen, dok se oko njih raspada francuska kolonijalna vladavina i raste umiješanost SAD-a u regiji na koju se u to vrijeme gledalo kao na frontu borbe protiv komunizma.

Hanoi, koji mora odobriti prikazivanje svakog stranog filma, pozdravio je film kao vjeran prikaz rane faze američke umiješanosti u Indokini.

Film u režiji Phillipa Noycea na posebnoj će projekciji biti prikazan za diplomate u Hanoju, prije nego krene u prikazivanje u Saigonu, u kojem se i odvija veći dio radnje.

Miramax je prošlog mjeseca na dva tjedna film pustio u prikazivanje u američkim kinodvoranama kako bi se kvalificirao za Oscare, a u opću će ga distribuciju pustiti u siječnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara