"Mnogi će Hrvati s prozora promatrati kako muž udara ženu, ali rijetki će reagirati"

OTUĐENOST ili puka nezainteresiranost - što se mora dogoditi da susjedi 35 godina ne primijete da bakica iz potkrovlja više ne prolazi stubištem ili da onaj sjedokosi iz kuće preko puta 24 godine prečesto odlazi u podrum, a djece je sve više.

"Razlike između Hrvata i Austrijanaca su kulturalne, one su pitanje civilizacijskih normi. Kod njih je normalno ne gledati u susjedov prozor i ne zadirati u tuđu privatnost što kod nas i nije slučaj", tvrdi ugledna psihologinja Mirjana Krizmanić ističući kako incest nije toliko rijetka pojava koliko se čini. Također  je uvjerena da je supruga Josefa Fritzla znala za dugogodišnje zlostavljanje svoga muža.

"Mama uvijek zna što se događa"

"U svojoj praksi pratila sam slučajeve incesta i u svakom od njih majka bi kad- tad priznala da je znala što se događa. Rosemarie Fritzl je isto tako morala znati, ali vjerojatno se bojala da će ostati sama ili se možda ravnala po logici - bolje ona nego ja. Mame jednostavno znaju takve stvari", uvjerena je zagrebačka psihologinja.

Napominje kako je malo vjerojatno da bi se u Hrvatskoj mogao dogoditi takav zločin jer smo mi, prema njenom mišljenju, "prešlampavi za takvo nešto". Za držati obitelj u podrumu 24 godine bez ičijeg saznanja potrebna je "savršena organizacija i puno truda", kaže.

"Tako sam vidjela nekoliko slučajeva gdje su roditelji u Hrvatskoj godinama držali svoju djecu skrivenu u podrumu ili tavanu samo zato što su bila bolesna, imala su paralizu ili nešto slično. To nije ništa bolje od austrijskog monstruma, a praktički se događa ispred naših vrata", drži Krizmanić dodajući kako se to događalo i kod obitelji u kojima su roditelji bili visokoobrazovani.

"Hrvati ne reagiraju ni na smrad raspadnutog tijela"

"Ne bi trebalo na nikoga pokazivati prstom jer Hrvati nisu nimalo bolji od Austrijanaca, prisjetimo se samo starice na Medveščaku koja je 35 godina trunula u svom stanu sve dok se nije pretvorila u kostur. Prije par godina isti takav slučaj se dogodio u Jurišićevoj ulici gdje ni smrad raspadnutog tijela nije nikoga nagnao da ode pogledati što se dogodilo. Takvi propusti su se dogodili u manjim zgradama, a kamoli neće u dvojnom objektu Fritzlovih", poručila je Krizmanić.

Psihologinja ipak smatra kako je kod Hrvata dosta istaknut problem alkoholizma zbog kojeg i dolazi do različitih oblika obiteljskog ili seksualnog nasilja. "Znate što, Hrvati su vam dosta specifični, oni će s prozora promatrati kako muž udara ženu dok se ona ne onesvijesti, ali rijetki će podignuti slušalicu i nazvati policiju uz ispriku da to nije njihova stvar te da se ne žele miješati", drži Krizmanić.

J.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara