Molitelje protiv pobačaja u Njemačku je doveo osuđeni hrvatski huligan

Molitelje protiv pobačaja u Njemačku je doveo osuđeni hrvatski huligan
Foto: Index/Frankfurter Rundschau

NJEMAČKI dnevni list Frankfurter Rundschau (FR) objavio je veliki članak o moliteljima protiv prava na abortus koji su se pojavili u nekim njemačkim gradovima poput Frankfurta i Münchena, konstatirajući da je većina ključnog kadra za tu klerikalnu kampanju uvezena iz Hrvatske. Molitelji ovih dana opet izlaze pred bolnice u nekoliko njemačkih gradova, i tamo planiraju ostati do Uskrsa.

FR se naročito bavi aktivnostima Borisa Đ., koji se nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju iz Hrvatske odselio u München te je sudjelovao u pokretanju akcije "40 dana za život" u glavnom gradu Bavarske. Ističe se da su mnogi od stotina tisuća Hrvata koji su se proteklih godina odselili u Njemačku "svoj priključak u društvu pronašli u jednoj od 96 hrvatskih katoličkih misija", pa tako i spomenuti Boris Đ., kojega su na hrvatskim klerikalnim portalima predstavljali kao "čovjeka koji je molitelje doveo u Njemačku". 

Osuđeni huligan Boris Đ.

"O njegovoj prošlosti su šutjeli. U kolovozu 2012. - oko godinu i pol prije početka prve moliteljske akcije u Hrvatskoj - Boris Đ. je pred sudom u glavnom gradu Hrvatske Zagrebu osuđen na dvije i pol godine zatvora. Kao nogometni huligan sudjelovao je u brutalnom napadu na autobus jedne grčke momčadi. U tom je trenutku on bio i dužnosnik jedne desno-radikalne stranke", piše FR.

Novinar Danijel Majić se za komentar uloge Đ.-a u pokretanju akcija molitelja obratio i Saneli M., koja je koordinatorica ove inicijative za Njemačku, ali ona nije htjela previše o tome govoriti. Poručila je da Đ.-ova nasilna i huliganska prošlost nema nikakve veze s inicijativom te dodala kako je on zbog nedostatka vremena prestao u svemu tome sudjelovati.

Podrška hrvatske Katoličke crkve

Ističe se i da se katolička i protestantska crkva u Njemačkoj distanciraju od molitelja pred bolnicama, dok u Hrvatskoj "crkveni lideri punim srcem podržavaju takve akcije". Napominje se i da takve akcije podržavaju i klerikalne organizacije poput U ime obitelji i Vigilare, koji je na svoj festival u Zagrebu pozvao i govornika koji je okupljenima objašnjavao da abortus treba uspoređivati s holokaustom.

Navodi se kako se na stranici na Facebooku frankfurtskih molitelja, na kojoj mnogi ostavljaju postove na hrvatskom jeziku, mogu naći i namjerno šokantne fotografije pobačenih fetusa, kao i savjeti o "liječenju" homoseksualnosti. Naročito su uvredljivi memovi na kojima se koriste fotografije žrtava holokausta u kombinaciji s pobačenim fetusima, s natpisom na hrvatskom jeziku "Nisu im dozvolili živjeti", piše FR i dodaje da se širi i desno-radikalna politika.

Na kraju se konstatira da su važna logistička podrška hrvatskim moliteljima pred njemačkim bolnicama hrvatske katoličke misije u Njemačkoj. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara