Moliteljima u Australiji zabranjeno prići bolnici na manje od 150 metara

Moliteljima u Australiji zabranjeno prići bolnici na manje od 150 metara
Foto: Hina/EPA

PARLAMENTARCI australske savezne države Queensland izglasali su ozakonjenje pobačaja nakon kampanje koja je trajala pola stoljeća, a novim zakonom uspostavlja se i pojas od 150 metara oko klinika koje izvode abortuse nazvan "sigurnost pristupa" gdje su zabranjeni prosvjedi.  

Parlament najkonzervativnije savezne države Australije izglasao je u srijedu navečer s 50 glasova nasuprot 41 tekst kojim se dopušta ženama da pobace do 22 tjedna trudnoće, a iza tog roka s dopuštenjem liječnika. 

Protivnici pobačaja protjerani 150 metara od klinika koje izvode abortuse

Zakonom se uspostavlja i pojas od 150 metara oko klinika koje izvode abortuse nazvan "sigurnost pristupa" gdje su zabranjeni prosvjedi. Liječnici koji odbijaju izvoditi pobačaj moraju uputiti žene na drugog liječnika. 

>> U Londonu su potjerali molitelje 100 metara od bolnice. Kad ćemo to dočekati u Hrvatskoj?

Podsjetimo, ovo nije prvi takav slučaj u svijetu. Vijeće londonske četvrti Ealing prošli je tjedan odlučilo uspostaviti "tampon zonu" oko tamošnje klinike za pobačaje kako aktivisti "za život" više ne bi zastrašivali pacijentice. 

A australska odluka još je značajnija jer se odnosi na čitavu saveznu državu, s otprilike jednakim brojem stanovnika kao u cijeloj Hrvatskoj, i jer je propisana udaljenost od bolnica još veća nego u londonskoj četvrti.

Zakon o pobačaju u Queenslandu donesen 1899. 

Zaštitnici prava na pobačaj bore se od sedamdesetih godina za poništenje zakona iz 1899., u eri britanske kolonizacije, kojim se kažnjavao pobačaj smatran "napadom na moral". 

Žene koje bi se ipak podvrgle pobačaju rijetko su bile krivično gonjene. 

Vladu savezne države Queensland vode dvije žene, laburistička premijerka Annastacia Palaszczuk te njezina pomoćnica Jackie Trad, koja se odavno bori za legalizaciju pobačaja. 

Odsad je Novi Južni Wales, najnastanjenija država Australije, jedini teritorij gdje pobačaj ostaje nezakonit iako se zakon rijetko primjenjuje. 

Ipak, žene koje se podvrgnu pobačaju u toj državi jednako kao i liječnici koji ih izvode izlažu se krivičnom gonjenju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara