Mongolija: Pronađena masovna grobnica iz Staljinova doba

MASOVNA grobnica s posmrtnim ostacima više stotina budističkih svećenika i civila pogubljenih tijekom Staljinovih čistki 30-godina prošlog stoljeća, pronađena je u glavnom mongolskom gradu, izvijestili su u četvrtak članovi istražiteljskog tima.

U zapadnom dijelu grada pronađeno je 348 lubanja s rupama od metka na stražnjoj strani, kazali su istražitelji novinarima. Oni smatraju da je bilo najmanje 575 žrtava, no moglo bi se raditi i o 1.000 žrtava.

Povjesničari tvrde da je najmanje 30.000 intelektualaca, disidenata, potomaka plave krvi i svećenika ubijeno tijekom čistki što ih je provela Mongolska narodna revolucionarna stranka 30-tih godina prošlog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Mongoliji, koja je 1921. postala druga komunistička država pod dominacijom susjednog SSSR-a, u tom je razdoblju uništeno više od 700 samostana i budističkih hramova.

U otkrivenoj masovnoj grobnici, na 90 posto posmrtnih ostataka pronađeni su dijelovi odjeće žute i crvene boje te vjerska obilježja što su ih obično nosili budistički svećenici, zaključili su istražitelji.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara