Monografija o "Suedslawische Zeitungu" Vlaste Švoger

HRVATSKI institut za povijest i Dom i svijet objavili su monografiju o ´Suedslawische Zeitungu´ listu nove epohe kod Južnih Slavena, koji je na njemačkom jeziku i na gotici izlazio u Zagrebu od 1849. do 1852.

Monografiju o tim zagrebačkim novinama liberalne i oporbene orijenatacije izradila je Vlasta Švoger (r. 1966.) koja se u svojem znanstvenom radu posebno bavi istraživanjem političke i kulturne povijesti Banske Hrvatske, napose novinstvom i položajem tiska sredinom 19. stoljeća.

List ´Suedslawische Zeitung´ počeo je izlaziti 3. siječnja 1849., prvi urednik lista bio je publicist Josip Praus, a izdavač poznati zagrebački kulturni djelatnik Dimitrije Demetar.

Uz uvod, monografija ima četiri dijela, u kojima su, uz ostalo, obrađeni idejni temelji hrvatskoga pokreta 1848.-1849. i lista ´Suedslawische Zeitunga´ kao jednog od njegovih predstavnika te položaj tiska u Habsburškoj Monarhiji sredinom 19. stoljeća. Na kraju monografije nalaze se izabrani članci objavljeni u listu.

´Suedslawische Zeitung´, list koji je slijedio najbolja dostignuća onodobne europske publicistike, može se smatrati pretečom suvremenih dnevnih novina.

Po autoričinu sudu, te su zagrebačke novine vrlo vrijedan izvor za istraživanje političke, društvene, kulturne i gospodarske povijesti sredinom 19. stoljeća u Hrvatskoj.

Novinstvo i njegovo značenje u društvu odavno su predmet istraživanja velikih svjetskih historiografija, napominje Švoger, što u ograničenoj mjeri vrijedi i za hrvatsku historiografiju. Naime, cjelovite monografije o pojedinim listovima u hrvatskoj su historiografiji još malobrojne.

´Suedslawische Zeitung´ podržavao je modernizacijska nastojanja na svim područjima tadašnje države - političkom, upravnom, sudskom, gospodarskom, kulturnom i društvenom.

Sačuvani primjerci novina nalaze se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i knjižnici HAZU-a. Za prva tri godišta (1849.-1851.) mogu se pronaći svi brojevi, međutim iz 1852. nije sačuvan nijedan broj lista.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara