Montijeve mjere štednje prošle talijanski parlament, ostao je još Senat

Foto:AFP

S APSOLUTNOM podrškom 495 zastupnika te svega 88 protiv, ekonomski paket mjera štednje prošao je donji dom talijanskog parlamenta. Paket antikriznih mjera premijera Maria Montija vrijedan je 30 milijardi eura te predstavljaju posljednju šansu da se Italija spasi od financijske katastrofe.

Pred Montijem ostala je tek jedna prepreka a to je talijanski Senat, no očekuje se kako će mjere štednje i tamo dobiti apsolutnu većinu glasova.

Paket mjera temelji se na mirovinskoj reformi, poreznoj reformi, reformi javnog sektora, tržišnoj reformi i mjerama protiv izbjegavanja plaćanja poreza. U mirovinskoj reformi se uređuje da umirovljenici koji imaju mirovinu preko 936 eura ostaju bez povećanja njihova primanja zbog inflacije. Znači da im, u slučaju da se dogodi velika stopa inflacije, neće usklađivati mirovinu, nego će im ona ostati ista, što znači da će imati manje.

Porezna reforma podrazumijeva ponovno uvođenje poreza na imovinu koji je ukinula vlada Silvija Berlusconija. Na taj način Monti želi skupiti čak 10 milijardi eura. Povećat će se porez na luksuznu robu kao što su sportski automobili ili jahte.

Monti će u sklopu reforme javnog sektora ukinuti neke vladine agencije. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara