MORH: Američki tim financira letačku obuku za višenamjenski helikopter

MORH: Američki tim financira letačku obuku za višenamjenski helikopter
Ilustracija: Marko Dimic/PIXSELL

NA TREĆEM sastanku međunarodnog upravljačkog odbora Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Program Training Centre – MSAP TC), održanom 9. i 10. srpnja, američki tim ponudio je financiranje letačke obuke za višenamjenski helikopter.

Sastanak je održan u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku i u sjedištu Ministarstva obrane u Zagrebu, a nazočili su mu pripadnici oružanih snaga zemalja članica MSAP-a Bugarske, Slovenije, Mađarske i Hrvatske, predstavnici američkog Ureda za obrambenu suradnju i američkog Zapovjedništva za specijalne operacije u Europi te predstavnici američke tvrtke za provedbu obuke specijalnih zračnih snaga (USA Special Applications Group).

Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga uspostavljeno je radi obuke letačkih posada višenamjenskog helikoptera za provedbu specijalnih zračnih operacija u skladu s ciljevima sposobnosti svake zemlje članice MSAP-a.

Obuka će se provoditi po najvišim standardima i uz ekonomski najučinkovitiji način te u konačnici rezultirati povećanjem interoperabilnosti uz poštivanje svih postavljenih NATO standarda, priopćili su iz MORH-a.

Donesene odluke vezane uz financiranje

Brigadir Dean Kranjčec, koji je predsjedao odborom, zahvalio je svim sudionicima na kontinuiranom doprinosu razvoju MSAP TC-a, direktoru MSAP TC-a i njegovom timu na ostvarenim rezultatima tijekom online radionica provedenih uz mjere odgovora na covid-19 i američkom timu na konkretnoj ponudi financiranja letačke obuke u narednom periodu.

Prezentaciju o dosadašnjim aktivnostima i planovima rada iznio je direktor MSAP-a pukovnik Tomislav Pušnik istaknuvši kako su sve planirane aktivnosti uspješno provedene. Također, prezentirani su i trenutni nacionalni planovi razvoja SOATU-a (Special Operations Air Task Unit) za provedbu specijalnih zračnih operacija.

Na drugom dijelu sastanka u Ministarstvu obrane u Zagrebu donesene su odluke vezane uz financiranje i pravnu regulativu MSAP TC-a te uz provedbu teorijske i letačke obuke.

Zbog pridržavanja epidemioloških mjera prvi dio sastanka održan je u Zemuniku, dok je nastavak rada organiziran putem zaštićene video-telekonferencijske veze u Zagrebu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara