morh: nije bilo propusta u organizaciji vojne vježbe u kojoj je teže ozlijeđen ročnik

Povjerenstvo Zapovjedništva kopnene vojske utvrdilo je da nije bilo propusta u organizaciji i mjerama sigurnosti prilikom vježbe topničkog gađanja na slunjskom poligonu, u kojoj je početkom tjedna teže ozlijeđen ročnik Slaven Benčić, doznaje se večeras od zamjenika načelnika Službe za informiranje Ministarstva obrane RH (MORH) Petra Ćavara.

Ćavar je Hini kazao kako je utvrđeno da nesreću nije skrivilo ni nepropisno rukovanje oružjem, upozoravajući da se "kod topova tog kalibra, iako iznimno rijetko, dogodi da se barutno punjenje aktivira prije zabravljenja zatvarača".

Osamnaestogodišnjeg Benčića prilikom vježbe topničkog gađanja na poligonu u Slunju ozlijedila je čahura 100-milimetarskog topa T-12, koja je iz umetnute cijevi izletjela unatrag, kad se iznenadno aktiviralo barutno punjenje.

Ozlijeđene su mu obje šake, zadobio je opekline po licu i vratu, a barutni prah izazvao je i povrede očiju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ročnik Benčić je odmah prevezen na traumatološki odjel Opće bolnice u Karlovcu, gdje je istoga popodneva operiran. Odmah su obaviješteni i roditelji, pa mu je otac već u ponedjeljak poslijepodne bio uz njega u bolnici, kazao je Ćavar, opovrgavajući tvrdnje nekih medija da je MORH roditeljima zatajio pravu težinu ozljeda.

Dodao je kako je u kontaktu s liječnicima doznao da ne očekuju da će nesreća imati trajne posljedice po zdravlje Slavena Benčića.

(Hina) xibob ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara