MORH u vojsku pozvao bebu umrlu prije 18 godina

MORH u vojsku pozvao bebu umrlu prije 18 godina

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

"L.M. ima se javiti u Područni odjel za poslove obrane MORH-a u Splitu", stoji u dopisu MORH-a koji je stigao na adresu obitelji s jednog srednjodalmatinskog otoka, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o standardnom dopisu kakve MORH šalje onima koji su upravo navršili ili će uskoro navršiti 18 godina. Riječ je, jasno, o upisu u vojnu evidenciju. No u ovom slučaju radi se o sramotnom propustu državne birokracije. Naime, iza ovih inicijala krije se beba koja je na ovaj svijet došla mrtva.

Prava obiteljska drama odigrala se prije 18 godina.

Samo desetak dana prije porođaja majka više nije osjećala plod u svojoj utrobi. Pošla je najprije svome liječniku, koji ju je uvjeravao da je sve u redu i vratio je kući. Međutim, dva dana poslije majka je završila u splitskoj bolnici, gdje je utvrđeno da je došlo do davljenja pupčanom vrpcom. Jedino što je liječnicima bilo preostalo jest isprovocirati umjetni porođaj i izvući mrtvu bebu, a roditeljima srediti papirologiju i pokopati je.

I kada su mislili da je ta tragična epizoda već daleko iza njih, stigao je dopis iz MORH-ova splitskog Područnog odjela s pozivom za upis u vojnu evidenciju.

"A možete misliti kako smo se osjećali", kaže otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam mogao dopis uzeti u ruke i pročitati što u njemu piše. Supruga je sve još puno teže podnijela i jedva sam je zaustavio da ne izazove veći incident", prepričava mučan dan otac koji je želio ostati anoniman.

MORH krivi MUP

U MORH-u krive MUP.

"Mi vam takve pozive šaljemo na temelju podataka MUP-a, odnosno Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Oni nam daju na uvid svoju bazu", kazao je Ivica Bilojević, šef Područnog odjela MORH-a.

"Očito je da MUP nije ažurirao podatke. Mi od njih, inače, dobivamo dvije vrste popisa. Jedan se odnosi na osobe s posebnim potrebama i često se zna dogoditi da budu neažurirani, pa mi to učinimo. Drugi se tiče ostalih osoba sposobnih za upis u evidenciju", pojasnio je Bilojević.

"Koristim ovu priliku da se ispričam obitelji zbog nenamjerne pogreške", dodao je.

U MUP-u su kazali kako je u tijeku "utvrđivanje svih relevantnih činjenica".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara