Morski sisavac pred izumiranjem: Ostalo ih je još samo 10 na cijelom svijetu

Morski sisavac pred izumiranjem: Ostalo ih je još samo 10 na cijelom svijetu
Screenshot: YouTube/Porpoise Conservation Society

KALIFORNIJSKA pliskavica, najugroženiji morski sisavac na svijetu, opasno se približila izumiranju, piše New Scientist. Naime, na svijetu danas ima još samo desetak jedinki te vrste, za razliku od njih 30 u 2017. i 600 prije dvadesetak godina.

Ova vrsta boravi samo u sjevernom Kalifornijskom zaljevu, a smatra se da je za tako drastičan pad njene populacije kriva kineska potražnja za ribljim mjehurom totoabe. Ribari, kako bi ulovili totoabu, bacaju u more specifičnu vrstu mreže u koju se zapletu i kalifornijske piskavice.

Potrebne hitne mjere

Unatoč međunarodnim naporima za spašavanje pliskavice, Međunarodni odbor za spašavanje kalifornijske pliskavice (International Committee for the Recovery of the Vaquita, CIRVA) procijenio je da se njihova populacija u posljednje tri godine smanjila za 50 posto.

"Nagli pad populacije nastavlja se unatoč svim mjerama koje provodi meksička vlada“, piše u izvješću odbora. CIRVA poziva meksičke ministre da odmah poduzmu dodatne mjere, uključujući financiranje uklanjanja mreža, zaštitu timova koji će uklanjati mreže, pojačavanje nadzora i privođenje bilo koje osobe koja se bavi ilegalnim ribolovom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara