mošćenička draga: predstavljen radarski sustav

Predstavnici Ministarstva obrane i Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja predstavili su večeras u Mošćeničkoj Dragi radarski sustav koji će se biti postavljen na Učki.

Kako je istaknuo pomoćnik ministrice obrane Zlatko Gareljić, to je ministarstvo naručilo izradbu studije na Fakultetu za elektroniku i računarstvo u Zagrebu o jačini elektromagnetskog zračenja, navevši kako im to nije bila obveza.

Gareljić je kazao kako su ispitivanja pokazala da je opasnost od zračenja za ljude minimalna. Govoreći pred predstavnicima općinske vlasti i mještanima Mošćeničke Drage te šireg liburnijskog područja, podsjetio je kako će taj sustav s pet radarskih postaja zamijeniti sadašnjih 18 na hrvatskom području.

Te postaje, rekao je Gareljić, emitiraju 50 puta snažniji signal od onoga koji će emitirati sustav koji se nabavlja. Rekao je da je minimalna površina za nove radarske postaje 2000 četvornih metara te da će osim za vojne služiti i u civilne svrhe, u prvom redu za sigurnost hrvatskoga zračnog prometa.

Predstavnik Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja Radenko Deželić rekao je da to ministarstvo nije zadovoljno postavljanjem sustava na planine, ali da je, uzevši u obzir državni interes, pristalo na postavljanje sustava na predloženim mjestima.

Okupljeni građani u snošljivu ozračju postavljali su pitanja o sustavu, protiveći se njegovu postavljanju na Učki. Ugovor o kupnji sustava za nadzor zračnog i pomorskog prometa vrijedan 130 milijuna dolara potpisala je Vlada 1999. Prva predložena lokacija za postavljanje sustava na Učki, na najviši vrh Vojak, odbačena je te je Vlada prihvatila lokaciju Brgud, vrh južnije od Vojaka. Učka je u statusu parka prirode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara