Moskva: Ratni zločini u Čečeniji i zlostavljanja u Iraku ne mogu se uspoređivati

GLASNOGOVORNIK ruske diplomacije Aleksander Jakovenko smatra, kako je izjavio u četvrtak, da se "ratni zločini" za koje su optuženi pripadnici ruskih vojnih snaga u Čečeniji i zlostavljanja što su ih provodili američki vojnici u iračkim zatvorima ne mogu uspoređivati.

"Ne možemo povezati ta dva problema", odgovorio je Jakovenko France Presseovu novinaru na konferenciji, nakon objave izvješća agencije Amnesty International u kojemu se Moskva optužuje za "ratne zločine" počinjene u Čečeniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S obzirom na nedavno otkriće zlostavljanja što su ih počinili američki vojnici nad iračkim zatvornicima u iračkim zatvorima, Jakovenko je kazao kako se Moskva nada "da je u pogledu navedenih podataka provedena temeljita istraga. Polovinom svibnja ruski su zastupnici takvo ponašanje američkih vojnika ocijenili "nehumanim ponašanjem okupacijskih vojnih snaga".

Rusija i ostale zemlje "čekaju rezultate istraga i pravdu", oprezno je rekao Jakovenko. Na pitanje o mogućnosti da se pokrene postupak protiv ruskih vojnika optuženih za zlodjela u ruskoj kavkaskoj republici Jakovenko je odgovorio: "Već su provedene istrage i sudski procesi u Čečeniji". "Budu li se ruski zakoni kojim slučajem kršili u budućnosti, ruske će vlasti bez sumnje poduzeti sve da se oni poštuju", zaključio je glasnogovornik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara