Most traži registar troškova javnih dužnosnika

Most traži registar troškova javnih dužnosnika
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MOST nezavisnih lista izvijestio je danas da je u proceduru uputio zakon kojim predlaže ustrojavanje registra troškova javnih dužnosnika, odnosno objavu na internetu svih troškova koje dužnosnici naprave tijekom obavljanja svoga posla, poput dnevnica, putnih troškova, troškova noćenja i slično.

To je prvi zakon u okviru Mostovog cjelovitog antikorupcijskog paketa, kojim će predložiti izmjene ukupno 20 zakona i ustavne promjene u cilju suzbijanja korupcije koja, kako ističu u toj stranci, izjeda sve segmente hrvatskog društva, od zdravstva i pravosuđa do politike i školstva.

Javnim objavljivanjem relevantnih troškova dužnosnika na jednom središnjem mjestu, po uzoru na slične registre u Kanadi i Irskoj, uspostavio bi se učinkovit mehanizam nadzora nad trošenjem javnih sredstva te povećala transparentnost, smatraju u Mostu.

Tri glavna cilja

Zakon bi se odnosio kako na dužnosnike na nižim razinama, kao što su načelnici, gradonačelnici i župani, tako i na najviše dužnosnike u vladi i samog premijera, najavio je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja na konferenciji za novinare u saboru.

"Tri su glavna cilja - da se novac poreznih obveznika koristi razborito i odgovorno radi javnog interesa, da su svi troškovi koji nastanu u obavljaju javne dužnosti nužni i opravdani te da javnost ima uvid u trošenje novaca poreznih obveznika", kazao je Grmoja.

Registar bi bio središnja elektronička baza podataka, dostupna na stranicama Ministarstva financija, a u njega bi se upisivali podaci o troškovima za službena putovanja, dnevnice, naknade prijevoznih troškova, troškovi noćenja, troškovi reprezentacije i slično.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara