MOSTAR: HRVATSKA, BIH I CRNA GORA RAZLIČITO O PRAVCU BUDUĆE JADRANSKO-JONSKE AUTOCESTE

Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora još nemaju usuglašeno zajedničko stajalište kuda će prolaziti buduća Jadranskojonska autocesta. Ministri prometa triju država Božidar Kalmeta(RH), Branko Dokić (BiH), i Andrija Lompar (Crna Gora) poptisali su u srijedu u Trebinju zajedničku izjavu, kojom je predviđeno da posebna radna skupina odredi trasu buduće autoceste.

Bosansko-hercegovački dužnosnici su više puta ranije isticali kako bi jadransko-jonski prometni koridor trebao prolaziti kroz Hercegovinu, odnosno kroz Popovo Polje i Trebinje do crnogorske granice. Hrvatski ministar Kalmeta je pak izjavio kako je strategijom prometnog razvitka Republike Hrvatske i planovima Dubrovačko-neretvanske županije predviđeno da Jadransko-jonska autocesta od Ploča prelazi preko Neuma do Osojnika, odakle bi prešla na teritorij BiH u smjeru Crne Gore.

"Mi smo sebi zacrtali da ćemo Dubrovnik autocestom spojiti sa ostalim dijelovima Hrvatske u sljedećem četverogodišnjem razdoblju", rekao je ministar Kalmeta.

Po njegovim riječima , druga varijanta o prelasku Jadransko-jonske autoceste u BiH kod Metkovića ili blizu Neuma je složenija i otvara broja pitanja, posebice financijske prirode.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crnogorski ministar Lompar je upozorio da je teritorij Republike Hrvatske koji graniči s Crnom Gorom dosta uzak, pa drži da se autocesta tim dijelom neće moći napraviti. Po Lomparovim riječima, i za Hercegovinu i za Crnu Goru je važno da se Jadransko-jonska autocesta trasira kroz Popovo Polje i trebinjsko područje u smjeru Crne Gore.

Bosansko-hercegovački ministar Dokić kaže kako pri izgradnji Jadransko-jonske autoceste treba voditi računa "isključivo o regionalnim, a ne o nacionalnim i državnim interesima", suprotstavljajući se neizravno zamisli Republike Hrvatske da se Jadransko-jonska autocesta u smjeru Crne Gore gradi preko Dubrovnika, a ne Hercegovine.

(Hina) xpg ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara