MOŽDANA MOLEKULA - UZROK OVISNOSTI KOD ŠTAKORA

Molekula koja omogućuje živčani prijenos između moždanih stanica mogla bi biti jedan od uzroka sklonosti drogama, pokazalo je ispitivanje koje su američki znanstvenici proveli na štakorima, a moglo bi pomoći i u liječenju ovisnosti kod ljudi. L

Prema tom istraživanju koje je objavio znanstveni časopis "Nature", dopamin je uzročnik ovisničkog ponašanja u štakora.

Paul Phillips i njegovi kolege sa sveučilišta u Sjevernoj Karolini (SAD) utvrdili su da štakori počinju tražiti drogu kada dođe do privremenog porasta razine dopamina. Taj se signal, koji je vrlo brz, mogao otkriti zahvaljujući razvoju pribora za mjerenje: s praćenja u minuti prešlo se na praćenje svakih sto milisekunda.

Američki su istraživači proučavali ponašanje štakora koje su privikavali na ovisnost o kokainu, tj. uvježbavali ih da pritisnu polugu kako bi uzeli dozu droge. Mjerenjem razine dopamina u mozgu utvrđeno je da postoji vršna vrijednost koja za nekoliko sekunda prethodi pritiskanju poluge.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U normalnim uvjetima, oslobođeni dopamin se "reciklira", ali kokain sprječava ponovno hvatanje. Porast razine dopamina izaziva osjećaj euforije. Vraćanje razine na normalu izaziva osjećaj potrebe i potiče toksikomana na ponovno uzimanje droge kako bi zadržao osjećaj ugode. U tom trenutku dolazi do privremenog povećanja razine dopamina koji potiče na traženje droge.

Dopamin i ovisnost su u začaranom krugu: porast dopamina ujedno je i uzrok i posljedica uzimanja droge, piše u komentaru uz istraživanje. Dakle, te dvije najviše vrijednosti u izlučivanju mogle bi biti ključ u liječenju ovisnosti kod ljudi.

(Hina) vrad dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara