ISTRAŽILI SMO Možete li se s hrvatskim fakultetima zaposliti u Rimac automobilima?

ISTRAŽILI SMO Možete li se s hrvatskim fakultetima zaposliti u Rimac automobilima?

FOTO: Rimac Automobili

NAKON što je Index u srijedu objavio članak o tome kako je hrvatski poduzetnik Mate Rimac raspisao natječaj za više od 25 radnih mjesta u svojoj kompaniji, u Rimac automobile pristigli su brojni upiti za poslove – broj prijava porastao im je za 50 do 70%.

Kako smo već pisali, Rimac je na službenoj stranici objavio da traži računovođe, inženjere za simulacije, softver inženjere, inženjere za planiranje ruta autonomnih vozila, tehničare za sklapanje baterijskih sustava, tehničare za izradu električnih instalacija i sklapanja komponenti te niz kandidata drugih zanimanja.

Objava je pokrenula rasprave na društvenim mrežama u kojima su se neki zapitali ima li u Hrvatskoj uopće studija koji bi ljude kvalificirali za neka od navedenih atraktivnih mjesta za koja se traži velika stručnost i visoka specijalizacija.

Voditelj ljudskih resursa iz Rimac Automobila, Aco Momčilović, za Index je objasnio da zapošljavaju vrlo širok spektar inženjera i zaposlenika s različitom tehničkom podlogom.

"Nekada u šali kažemo da ako je netko stručnjak u bilo kojem segmentu elektronike, elektrotehnike, računarstva ili strojarstva, mi imamo poziciju za njega u nekome od svojih timova", rekao je Momčilović.

"U ovome trenutku najviše zapošljavamo stručnjake koji su završili FER ili neki ekvivalentan fakultet, surađujemo i s Elektrotehničkim fakultetom u Osijeku i u Rijeci, a dosta kandidata dolazi nam i iz Splita. Također smo već prije više godina učvrstili suradnju i s FSB-om u Zagrebu. S njima kao i s FER-om, svake godine imamo zajedničke projekte na koje nam dolazi veliki broj pripravnika. Svi studenti pripravnici koji nama dolaze za svoj su rad u našim tvrtkama plaćeni. Posebno nas raduje to da se u nekim slučajevima suradnja proširila i na način da neki njihovi doktorandi ili asistenti dolaze raditi kod nas u firmu, a neki naši zaposlenici upisuju kod njih doktorske studije", dodao je.

Ipak nam nedostaje studija

Momčilović kaže da je u Hrvatskoj, zbog povijesnog nedostatka nekih industrija, ipak teško naći neke profile:

"Jedna takva pozicija je, primjerice, dizajner u autoindustriji. Također ima pozicija koje su relativno nove zbog razvoja tehnologija i na svjetskoj razini, a onda posebno i kod nas, poput inženjera koji se bave razvojem baterijskih sustava. Malen je i broj kandidata koji se bave raznim segmentima razvoja autonomnih vozila, ali na svu sreću FER dobro prati trendove tako da već sada stvaraju solidan broj kandidata koji tu imaju iskustva."U nastojanju da odgovorimo na pitanje koji studiji studente kvalificiraju za koje mjesto u Rimac automobilima, raspitali smo se kod Mislava Grgića, dekana FER-a u Zagrebu i Srđana Podruga, bivšeg dekana FESB-a u Splitu. Evo što smo doznali.

Mislav Grgić, FER

Pregledali smo poveznice na otvorena radna mjesta u poduzeću Rimac Automobili. Uz svako radno mjesto nalazi se nova poveznica pod nazivom "Apply Now", kojom se dolazi do više detaljnijih informacija o otvorenom radnom mjestu. Stoga smo vam u nastavku naveli izravne poveznice prema detaljnijim opisima za svako otvoreno radno mjesto te smo uz svako radno mjesto naveli na kojem se profilu (nekadašnjem smjeru) dominantno obrađuju teme povezane s tim radnim mjestom. Drugim riječima, smatramo da se barem za dolje navedenih 13 radnih mjesta može reći da bi magistri inženjeri (nekadašnji "diplomirani inženjeri") FER-a mogli biti dobri kandidati za ta radna mjesta te da znanja, kompetencije i vještine koje su studenti FER-a stekli na navedenim profilima odgovaraju traženim kvalifikacijama za ova radna mjesta.

Važno je napomenuti i to da gore navedeno ne znači da FER-ovci koji završe neke druge profile/smjerove ne bi mogli raditi te poslove.

Sva ostala otvorena radna mjesta uglavnom su vezana uz fakultete kao što su primjerice Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu ili Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu ili se pak radi o tehničarima (SSS).U nastavku je popis dijela otvorenih radnih mjesta s pridruženim profilima na FER-u:

Power Electronics Expert (m/f)

Profili na FER-u:

Elektronički sustavi i tehnologija

Elektronika

Automatika


MobileApp Developer (m/f)


Profili na FER-u:

Telekomunikacije i informatika


Programsko inženjerstvo i informacijski sustavi

Računarska znanost


BMS ESW Engineer (m/f)


Profili na FER-u:

Elektroničko i računalno inženjerstvo


Računalno inženjerstvo


Automatika
 

Back-End Developer (m/f) @ Greyp


Profili na FER-u:

Telekomunikacije i informatika


Programsko inženjerstvo i informacijski sustavi

Računarska znanost

 
Senior Embedded Software Engineer (m/f) @ Greyp

Profili na FER-u:

Elektroničko i računalno inženjerstvo

Računalno inženjerstvo

AutomatikaJunior Embedded Software Engineer (m/f) @ Greyp

Profili na FER-u:

Elektroničko i računalno inženjerstvo

Računalno inženjerstvo

Automatika


System Calibration Specialist (m/f)

Profili na FER-u:

Elektronika

Elektroničko i računalno inženjerstvo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Automatika

 

Vehicle Software Specialist (m/f)

Profili na FER-u:

Elektroničko i računalno inženjerstvo

Automatika


Programsko inženjerstvo i informacijski sustavi

Računalno inženjerstvo

Računarska znanost


Testing Manager (m/f)

Svi profili na FER-u


Vehicle Dynamics Engineer (m/f)

Profil na FER-u:

Automatika


Motion & Path Planning Engineer (m/f)

Profili na FER-u:

Automatika

Računarska znanost

Obradba informacija
 

Machine Learning Research Engineer (m/f)

Profili na FER-u:

Obradba informacija

Računarska znanost


Embedded Software Engineer (ADAS) (m/f)

Profili na FER-u:

Elektroničko i računalno inženjerstvo


Računalno inženjerstvo

AutomatikaSrđan Podrug, FESB

Posebno je važno naglasiti da od 2010. godine FESB Split snažno podupire i surađuje sa svojim studentima okupljenim u Udruzi primijenjenog strojarstva koji su nakon trogodišnjeg rada 2013.izradili prvi automobil formulu na Sveučilištu u Splitu, s kojim su se natjecali na Formula Student natjecanju pod pokroviteljstvu Društva automobilskih inženjera (SAE). U međuvremenu su izradili motocikl, a ove godine završili su izradu svog drugog bolida. Ovako veliki broj studenata prvenstveno strojarstva, ali i drugih studija FESB-a svoje je stečeno teorijsko znanje oplemenio kroz praktične projekte izrade studentske formule, što ih dodatno kvalificira za rad u automobilskoj industriji.Senior Trims Mechanical Engineer (m/f)

Na preddiplomskim i diplomskim studijima strojarstva i industrijskog inženjerstva na FESB-u u okviru više kolegija koriste se alati za 3D parametarsko modeliranje. Između ostalih paketa koriste se Catia i NX, što je jedan od zahtjeva za ovo radno mjesto. Kao prednost za zapošljavanje navedeno je znanje iz FEM-a i CFD-a te znanja o polimerima i kompozitima, što je također predmet izučavanja nekoliko kolegija na diplomskom studiju strojarstva.

Senior Powertrain Mechanical Engineer (m/f)

Na preddiplomskim i diplomskim studijima strojarstva i industrijskog inženjerstva na FESB-u u okviru više kolegija koriste se alati za 3D parametarsko modeliranje. Između ostalih paketa koristi se Catia, NX i Solidworks, što je jedan od zahtjeva za ovo radno mjesto. Studenti strojarstva na FESB-u kroz nekoliko kolegija stječu znanja iz područja mehaničkih prijenosnika snage te su sposobni proračunati, konstruirati i definirati tehnologiju izrade zupčanika, vratila…  Kao prednost za zapošljavanje navedeno je znanje iz FEM-a i CFD-a te znanja o lijevanju, što je također predmet izučavanja nekoliko kolegija na preddiplomskom i posebno diplomskom studiju strojarstva.

System Calibration Specialist (m/f)


Na preddiplomskom studiju elektrotehnike i informacijske tehnologije i diplomskim studijima automatike i sustava, elektronike i računalnog inženjerstva i komunikacijske i informacijske tehnologije na FESB-u stječu se znanja i vještine koje u najvećoj mjeri udovoljavaju traženju za ovo radno mjesto.

Vehicle Software Specialist (m/f)


Na preddiplomskom i diplomskom studiju računarstva na FESB-u stječu se znanja i vještine koje u najvećoj mjeri udovoljavaju traženju za ovo radno mjesto.

Senior CFD Engineer (m/f)


Na preddiplomskim i diplomskim studijima strojarstva i brodogradnje na FESB-u u okviru više kolegija stječu se znanja iz područja CFD analiza, dinamike fluida, prijenosa topline te mehanike materijala, što je jedan od zahtjeva za ovo radno mjesto.

Testing Manager (m/f)

Na preddiplomskom i diplomskom studiju industrijskog inženjerstva stječu se znanja i vještine koje u najvećoj mjeri udovoljavaju traženju za ovo radno mjesto.

Senior CAE Engineer (m/f)

Na diplomskom studiju strojarstva na FESB-u u okviru više kolegija stječu se znanja o CAE analizama, posebice korištenjem metode konačnih elemenata, što je jedan od zahtjeva za ovo radno mjesto.

Senior Body & Closures Mechanical Engineer (m/f)

Na preddiplomskim i diplomskim studijima strojarstva i industrijskog inženjerstva na FESB-u, u okviru više kolegija koriste se alati za 3D parametarsko modeliranje. Između ostalih paketa koristi se Catia i NX, što je jedan od zahtjeva za ovo radno mjesto. Kao prednost za zapošljavanje navedeno je znanje iz FEM-a te znanja o strojarskim tehnologijama i materijalima, što je također predmet izučavanja nekoliko kolegija na preddiplomskim i diplomskim studijima strojarstva i industrijskog inženjerstva.

Vehicle Dynamics Engineer (m/f)

Na diplomskom studiju strojarstva, u okviru jednog kolegija stječu se osnovna znanja o dinamici vožnje i vozila.

Na FER-u i na FESB-u ima još dosta slobodnih mjesta

Fakulteti FER i FESB, na kojima smo proveli svoje malo istraživanje, vrlo su popularni. No unatoč tome na njima još uvijek ima slobodnih mjesta.

Prema službenoj stranici FER-a, za upise u rujanskom roku preostala su još 202 slobodna mjesta.

Na FESB-u ih je, na sveučilišnom i stručnom studiju, ostalo nepopunjeno još 136.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara