Mraz će prouzročiti velike štete u voćnjacima u brodsko-posavskoj županiji

Jutrošnji mraz i iznimno niske temperature u nekim dijelovima Brodskoposavske županije do minus 8,5 Celzijevih stupnjeva prouzročit će velike štete u voćnjacima.

Prema prvim grubim procjenama, na više stotina hektara voćnjaka štete bi mogle biti veće od 50 posto, pa je župan Mato Dorić kazao kako će vjerojatno, nakon uvida u stanje na terenu, u nekim općinama i ove godine proglasiti stanje elementarne nepogode.

Voćar Ivica Švaganović iz Oriovca kaže da se nakon jutrošnjeg mraza ove godine ne nada nikakvom urodu unatoč tomu što je dvanaest godina star jabučnjak podigao na idealnom voćarsko-vinogradarskom položaju. Posljedice će biti više nego katastrofalne, upozorio je Švaganović, koji je i prošle godine u svom voćnjaku zbog kasnog mraza imao osamdesetpostotne štete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stradavanju voćnjaka pridonijela je duga i hladna zima, a nekoliko vrlo hladnih travanjskih noći i jutara odrazit će se na stanje cvijetnih pupoljaka gotovo svih voćnih sorti, rekla je stručna savjetnica Poljoprivredno-savjetodavne službe Vera Novaković.

"To su temperature koje ne mogu proći bez posljedica. Ovih smo dana na terenu zapazili kako su stradale breskve, marelice u punom cvatu, a oštećenja od niskih temperatura vide se i na nasadima jabuka", dodala je Novaković.

Voćari podsjećaju da su već potpuno iscrpljeni jer četvrtu godinu zaredom trpe katastrofalne posljedice zbog suše, tuče ili kasnih mrazeva, a nemaju sredstava za nabavu sustava za zaštitu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara