Mučenje hrvatskih civila u Staroj Gradiški: Na pet godina zatvora osuđen Milan Španović

Tekst: I.Kri.
Foto: Ilustracija

BIVŠI pripadnik teritorijalne obrane tzv. SAO Krajine Milan Španović danas je u Beogradu zbog mučenja civila osuđen na pet godina zatvora.
 
Sutkinja Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu Vinka Beraha-Nikićević kazala je da je Španović okrutno postupao prema hrvatskim civilima, mučio ih i ozljeđivao u zatvoru u Staroj Gradiški, pišu srpski mediji. U presudi je navedeno da je Španović mučio Đuru Bogunovića, Luku Filipovića i Josipa Kvočića te time prekršio pravila međunarodnog prava o postupanju prema civilima tijekom oružanog sukoba.

Predmet prepušten srpskom pravosuđu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić kazao je da će tužiteljstvo o žalbi odlučiti tek kada dobije pisano objašnjenje presude. Suđenje Španoviću je počelo u rujnu prošle godine. U optužnici se navodilo kako su svi mučeni bili stanovnici sela Borovca kod Novske.

Oni su istjerani iz svojih kuća i odvedeni u zatvor u Staroj Gradiški te nakon siječnja 1992. godine razmijenjeni ili pušteni. Postupak protiv Španovića se vodio i na Županijskom sudu u Požegi, no on je ustupljen srpskom tužiteljstvu nakon potpisivanja Sporazuma o progonu počinitelja ratnih zločina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara