Mučili teroriste građanima ispred nosa: Novinari otkrili CIA-in zatvor u centru Bukurešta

Foto: AFP

ZAJEDNIČKA istraga agencija Associated Press, njemačke televizije ARD i novina Suddeutsche Zeitung otkrila je postojanje tajnog CIA-inog zatvora u centru Bukurešta, gdje su ispitivani i mučeni neki od najpoznatijih svjetskih terorista.

Rumunjska vlada godinama je skrivala ovu tajnu, iako se o postojanju CIA-nog zatvora u Rumunjskoj mnogo puta pisalo. Njegova lokacija sve dosad je bila nepoznata, ali su novinske agencije uz pomoć bivših agenata uspjele locirati zloglasnu zgradu - i to u centru rumunjske prijestolnice.

CIA-in program ispitivanja i mučenja prekinut?

Za razliku od CIA-inih kompleksa u ruralnom dijelu Litve ili vojnom kompleksu poljske vojske, koji su prilično izolirani, ovaj u Bukureštu je bio "skriven" na najvidljivijem mjestu - svega nekoliko minuta hoda od glavne ulice u Bukureštu. Zatvor u Bukureštu bio je dijelom mreže takozvanih "crnih lokacija" kojima je upravljala američka obavještajna agencija, a slične su "institucije" postojale i Poljskoj, Tajlandu i Litvi. Ti su objekti zatvoreni 2006. godine, a CIA-in program pritvaranja i ispitivanja obustavljen je 2009. godine, iako postoji dovoljno indicija da se praksa mučenja prilikom ispitivanja u CIA-i zadržala i danas.

Bukureštanski slučaj je specifičan jer je CIA koristila vladinu zgradu, kodnog imena "Jarka svjetlost" koja uopće nije bila izolirana. U ovoj je zgradu, između ostalih, bio mučen i Khalid Sheik Mohammad, idejni začetnik terorističkog napada u SAD-u 11. rujna 2001, potvrdio je novinarima bivši CIA-in agent koji je upoznat sa zbivanjima unutar zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas se u zgradi čuvaju povjerljivi podaci o NATO-u  i EU

Danas zgradu koristi Nacionalni ured za povjerljive informacije (ORNISS), u kojem se čuvaju povjerljive informacije iz NATO-a i EU-a. Adrian Camarasan, viši čelnik ORNISS-a, potvrdio je kako je podrum zgrade jedna od najsigurniji prostorija u Rumunjskoj, no demantirao je da su Amerikanci ikada koristile zgradu. U CIA-i su također odbili komentirati navode o zatvoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara