Muenchen: Vladimir Šeks sutra pred sudom u sklopu suđenja Perkoviću i Mustaču

Muenchen: Vladimir Šeks sutra pred sudom u sklopu suđenja Perkoviću i Mustaču

Foto: FAH

SVJEDOČENJEM Veselina Veska Vukotića  video-vezom iz Beograda pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu u ponedjeljak je nastavljeno suđenje bivšim pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog sumnje u suučesništvo u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983.

Na početku 83. ročišta predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster upitao je svjedoka Veselina Veska Vukotića, koji je pozvan na svjedočenje kao „bivši djelatnik hrvatskih obavještajnih službi“, poznaje li Marija Eterovića, hrvatskog državljanina koji je njemačkom veleposlanstvu u Zagrebu priopćio kako se sastao s Vukotićem u Srbiji i da je njim govorio o ubojstvu Stjepana Đurekovića.

„Ne poznajem Eterovića, s njim se nisam nikad sreo niti znam išta o ubojstvu Stjepana Đurekovića“, rekao je Vukotić.

Sudac je nakon toga Vukotića pitao je li ikad surađivao sa Službom državne sigurnosti ( SDS), što je ovaj zanijekao, a isto tako je zanijekao da se nalazio u Muenchenu i blizini Muenchena u vrijeme kada je ubijen Stjepan Đureković.

Povezivan s beogradskim podzemljem

Tijekom dosadašnjeg tijeka procesa Vukotića se povezivalo s beogradskim podzemljem i njegovim sudjelovanjem u egzekucijama emigranata. Državni tužitelj Lionhard Weiss je svjedoka upitao je li poznavao nekadašnje šefove beogradskog podzemlja Željka Ražnatovića Arkana i Darka Ašanina, što je svjedok potvrdio.

„Ražnatovića sam poznavao i obiteljski smo povezani, a s Ašaninom sam neko vrijeme bio suvlasnik jednog noćnog kluba“, rekao je Vukotić u kratkom svjedočenju.

Danas su video-vezom iz Beograda trebali svjedočiti i bivši djelatnici Službe državne sigurnosti Stanko Čolak, koji je u vrijeme ubojstva Đurekovića obnašao dužnost upravitelja odjela za borbu protiv neprijateljske emigracije saveznog SDS-a, te Dmitar Šijan, koji je unutar SDS-a također bio zadužen za emigraciju.

Odbili svjedočiti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema priopćenju suda u Beogradu oba svjedoka su odbila svjedočenje iz bojazni da bi to moglo ići na njihovu vlastitu štetu odnosno da bi i sami mogli kažnjeno gonjeni. Četvrtog svjedoka koji je danas trebao svjedočiti, publicistu Marka Lopušinu, koji je pisao o emigrantskim ubojstvima, vlasti u Srbiji nisu mogle pronaći zbog „manjkavih podataka o samom svjedoku“.

Isto tako je iz Beograda priopćeno kako, zbog toga što se svjedok nalazi u Crnoj Gori, nisu mogli uputiti poziv svjedoku Branku Mamuli, bivšem visokom časniku JNA i od 1982. do 1983. saveznom sekretaru za narodnu odbranu SFRJ,  koji bi trebao svjedočiti na jednom od sljedećih ročišta. Nakon priopćenja iz Beograda, sudsko vijeće u Muenchenu, prekinulo je rad radi konzultacija o daljnjem tijeku suđenja.

Na početku današnjeg ročišta predsjednik sudskog vijeća Manfred Daustar objasnio je kako je za sutra neplanirano iz Švedske trebao svjedočiti i bivši agent Udbe Luka Sekula, kojeg su neki svjedoci, poput Vinka Sindičića, u prvom procesu o ubojstvu Stjepanu Đurekovića, koji je 2008. okončan doživotnom kaznom zatvora za Krunoslava Pratesa, izravno dovodili u vezu s izvršenjem egzekucije Đurekovića.

Sutra pred sudom i Šeks

No švedske vlasti Sekuli nisu mogle uručiti poziv jer se ne nalazi u Švedskoj pa je zaključeno da bi s ponovnim uručenjem poziva za svjedočenje Sekuli u ožujku, kada se očekuje njegov povratak u tu zemlju, čiji je i državljanin, moglo ipak doći do svjedočenja video-vezom. U utorak bi se pred sudom u Muenchenu trebao pojaviti sadašnji savjetnik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović za ustavno-pravna pitanja, Vladimir Šeks.

Vladimira Šeksa je tijekom dosadašnjeg suđenja spomenuo bivši djelatnik Službe državne sigurnosti Ivan Lasić, koji je svjedočio video-vezom iz Mostara. On je tom prilikom govorio o Vladimiru Šeksu kao "djelatniku Udbe".

Sadašnji savjetnik predsjednice RH za ustavno-pravna pitanja opovrgao je bilo kakvu povezanost sa SDS-om bivše Jugoslavije. Istog dana bi trebao svjedočiti i Ivan Bandić, hrvatski veleposlanik u Mađarskoj, koji je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina djelovao kao suradnik SDS-a  u Mostaru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara