MUP, HAC i ARZ dogovorili da i policija nadzire promet pomoću vidoenadzora tih tvrtki

SUSTAV videonadzora na autocesti RijekaZagreb koristit će i prometna policija radi nadzora prometa i spriječavanja prometnih prekršaja, posebice u tunelima, dogovoreno je danas na sastanku predstavnika Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste RijekaZagreb (ARZ), te Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

ARZ ima najsuvremeniji zatvoreni sustav praćenja prometa koji pokriva cijelu autocestu Rijeka-Zagreb, a sada će i prometna policija moći koristiti njihove centre videonadzora radi praćenja prometne situacije na autocesti, posebice raščišćavanja prometnih gužvi, te evidentiranja prekršaja, posebice nepropisnog pretjecanja u tunelima i dovođenja u opasnost života sudionika u prometu, rekao je načelnik Odjela za sigurnost prometa u MUP-u Rajko Horvat na konferenciji za novinare održanoj poslije sastanka.

Putem videonazdora policija neće nadzirati prekršaje brzine, istaknuo je.

MUP će provesti cijeli projekt u dvije faze.

U prvoj fazi policajci će biti u centrima, a na njihovu dojavu prometne će ophodnje sankcionirati sve zamijećene prekršaje i zaustavljati prekršitelja na prikladnom mjestu, pri čemu će snimka biti samo jedan od dokaza u prekršajnom postupku, kazao je Horvat.

U drugoj fazi uključiti će se sve policijske uprave u zemlji u taj sustav videonadzora putem svojih operativnih centara koji će dobivati slike autoceste.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horvat je istaknuo da će to olakšati rad i povećati operativnost prometne policije, koja će efikasnije moći reagirati na zagušenja prometnog toka.

Predsjednik uprave ARZ-a Zoran Klarić izvijestio je da je na dionici od Karlovca do Bosiljeva 2 autoceste Rijeka-Zagreb postavljeno 18 kamera, na dijelu od Delnica do Tuhobića 19 kamera, a na dijelu od Ravne Gore do Vrbovskog 26 kamera.

Horvat je kazao da su se i svi ostali koncesionari autocesta u Hrvatskoj složili da prometnoj policiji ustupe sustave videonadzora.

Najavio je da će u projekt uključiti i HAC kada će imati zatvoreni sustav videonadzora. HAC još uvijek takav sustav nema, jer se autoceste u njihovoj nadležnosti još uvijek grade.

(Hina) xnz ybn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara