MUP se oglasio o policajcu koji je potjeran jer je otkrio aferu sa Ćelićem

MUP se oglasio o policajcu koji je potjeran jer je otkrio aferu sa Ćelićem
Screenshot: RTL, Foto: Index

MINISTARSTVO unutarnjih poslova za N1 je pojasnilo sankcioniranje zviždača koji je razotkrio prometni prekršaj bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića.

"Možemo potvrditi kako je nakon provedenog izvanrednog nadzora o kojem smo izvijestili 28. listopada, utvrđena sumnja da je snimka prekršaja počinjenog tijekom ožujka ove godine učinjena dostupnom neovlaštenoj osobi od strane policijskog službenika ustrojstvene jedinice koja je utvrdila prekršaj.

Slijedom navedenog, poduzete su radnje kojima su ustanovljena obilježja teže povrede službene dužnosti iz članka 96. stavka 1. točke 5. Zakona o policiji (odavanje podataka iz čl. 35. ovog Zakona neovlaštenim osobama) te je policijski službenik dana 8. studenog ove godine udaljen iz službe i protiv njega će biti podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka. Udaljenje iz službe će trajati do okončanja disciplinskog postupka zbog teže povrede službene dužnosti", navedeno je u odgovoru Ministarstva unutarnjih poslova. 

U tijeku kriminalističko istraživanje

U tijeku je i kriminalističko istraživanje.

"Također, možemo Vam potvrditi kako je zbog sumnje na čin kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti u tijeku kriminalističko istraživanje koje se provodi u suradnji s nadležnim Državnim odvjetništvom radi utvrđivanja svih relevantnih okolnosti.

Zakonske odredbe mjera koje su poduzete prema policijskom službeniku su jasno navedene u Zakonu o policiji (NN 34/11, 130/12, 89/14, 151/14, 33/15, 121/16, 66/19) i odnose se na postupak utvrđivanja odgovornosti za povrede službene dužnosti, tj. postupak prilikom postojanja sumnje u počinjenje teže povrede službene dužnosti policijskog službenika.

Skrećemo pažnju kako Ministarstvo unutarnjih poslova ima institute temeljem kojih policijski službenici, ali i bilo koji drugi građanin, mogu anonimno, pseudo anonimno ili pod punim imenom prijaviti nepravilnosti kako svojih rukovoditelja tako i drugih policijskih službenika, a koji navodi se ispituju te se podnositelja prijave pisano izvješćuje o utvrđenom.

Nadalje, policijski službenici mogu odbiti izvršiti nalog ili zapovijed ukoliko se izvršenjem čini kazneno djelo te o svemu obavijestiti bilo nadređene rukovoditelje bilo Državno odvjetništvo kao nadležno tijelo", zaključuju iz MUP-a.

No, policija je brzo otkrila tko je sve dao medijima.

Prema navodima MUP-a, policajac PU zadarske počinio je težu povredu službene dužnosti jer je dostavio snimku neovlaštenoj osobi i 8. studenoga je udaljen iz službe, a protiv njega je podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka.

Zbog sumnje da je počinio i kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, pokrenuto je i kriminalističko istraživanje koje se provodi u suradnji s nadležnim Državnim odvjetništvom radi utvrđivanja svih relevantnih okolnosti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara