MUP: Više od 50.000 građana nije zamijenilo oružane listove

VIŠE od 51 tisuće građana koji nisu zamijenile oružane listove državni bi proračun mogli napuniti sa 100 do 255 milijuna kuna jer je za nezamjenjivanje oružanih listova propisana kazna od dvije do pet tisuća kuna.

Punjenju proračuna doprinijet će i kazne osobama koje policiji na vrijeme nisu dostavile uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje ili držanje i nošenje oružja.

Takvu dokumentaciju, prema podacima MUP-a, nije dostavilo nešto više od 40 tisuća osoba, što je oko 60 posto svih legalno naoružanih građana.

Osim novčane kazne od 10 tisuća do 30 tisuća kuna, osobe koje nisu dostavile liječničku dokumentaciju bit će kažnjene i oduzimanjem oružja, te streljiva.

Posjedovatelji oružja svoje su oružane listove trebali zamijeniti do 30. lipnja ove godine, do kada su trebali dostaviti i liječničke potvrde o zdravstvenoj sposobnosti za posjedovanje oružja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među 51.055 građana koji nisu zamijenili oružane listove, više od 26 tisuća posjeduje oružane listove iz bivše države (SR Hrvatske), čija je zamjena počela još 1992.

Prema statistici MUP-a u Hrvatskoj je krajem prošle godine bilo registrirano 395.263 komada raznog oružja, što bi značilo da je naoružan svaki deseti građanin.

Najveći postotak oružja po broju stanovnika bilježi se u ličko-senjskoj županiji, gdje je naoružan svaki peti stanovnik. Najmanje oružja ima u Međimurju, gdje na više od 116 tisuća stanovnika ima oko 4.100 komada oružja.

(Hina) am so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara