Muslimanke protiv zakona o burkama: Francuska policija privela dvije pokrivene žene

Muslimanke protiv zakona o burkama: Francuska policija privela dvije pokrivene žene

Foto: Arhiv

PRVOG dana primjene zakona o zabrani nošenja burke u Francuskoj, nekoliko se pokrivenih muslimanki okupilo na prosvjedu pred katedralom Notre Dame. Francuska je prva država u svijetu koja je zakonom zabranila nošenje burke na javnim mjestima, a kako javlja NBC, policija je danas privela dvije žene s prosvjeda.

" Ovo nije provokacija. Samo štitim svoja građanska prava. Ovo nije zločin. Ako policija zatraži moje dokumente, predat ću ih bez problema", izjavila je Kemza Drider, jedna od pokrivenih prosvjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za izlazak u javnost pod burkom, trebala bi biti kažnjena globom od 150 eura i pohađanjem dodatne nastave o novom zakonu, a za one koji prisiljavaju žene na nošenje burke predviđene su još rigoroznije kazne. Kad su privodili jednu od žena, iz policije su izjavili da demonstracije nisu bile prijavljene, a prosvjednici su se navodno odbili razići.

Predsjednik Sarkozy je prije gotovo dvije godine najavio uvođenje kontroverznog zakona, kazavši da je javno pojavljivanje pod burkom u suprotnosti sa sekularnim francuskim vrijednostima dostojanstva i jednakosti. Iako je u Francuskoj oko 5 milijuna muslimana, vrlo mali broj njihovih žena nosi burku. Ipak, islamska zajednica zakon smatra novom stigmom na svoju religiju, drugu po brojnosti u Francuskoj. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara