MVP podsjeća da 3. listopada počinje primjena zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa RH

MINISTARSTVO vanjskih poslova RH u ponedjeljak je izdalo priopćenje u kojem podsjeća da 3. listopada 2004 započinje primjena Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa RH i u tom kontekstu iskazuje punu opredijeljenost RH za snaženje dobrosusjednih odnosa te još jednom potvrđuje punu spremnost Republike Hrvatske za nastavak suradnje i otpočinjanja dijaloga s Europskom komisijom i zainteresiranim državama Europske unije u cilju jačanja zajedničkog partnerskog djelovanja na području zaštite bioloških resursa i morskog okoliša u Jadranu.

Zaštićeni ekološki-ribolovni pojas, usvojen Odlukom Hrvatskog sabora od 3. listopada 2003. godine, po svom se sadržaju odnosi na suverena prava istraživanja i iskorištavanja, očuvanja i gospodarenja živim prirodnim bogatstvima voda izvan vanjske granice teritorijalnog mora te ostvarivanja jurisdikcije glede znanstvenog istraživanja mora i zaštite i očuvanja morskog okoliša.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo vanjskih poslova naglašava da se, sukladno Odluci Hrvatskog sabora od 3. lipnja 2004, pravni režim Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa RH neće primjenjivati na brodove koji plove pod zastavom država članica Europske unije do sklapanja Ugovora o partnerstvu u ribarstvu između Europske zajednice i Republike Hrvatske. Hrvatska, ističe se u priopćenju, aktivno djeluje na pripremama za početak pregovora o Ugovoru o partnerstvu u ribarstvu s Eurposkom unijom te poduzima odgovarajuće mjere za unapređenje i zaštitu interesa hrvatskih ribara. Za primjenu Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa važan je i rad Koordinacije Vlade Republike Hrvatske za usklađivanje obavljanja poslova nadzora i zaštite unutarnjih morskih voda, teritorijalnog mora i Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske.

Ministarstvo vanjskih poslova napominje da početak primjene Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske ni u kojem slučaju neće utjecati na slobodu plovidbe i uživanje prava trećih država u skladu s konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora kao i s međunarodnim običajnim pravom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara