MVP zadovoljan odlukom vijeća EU da naruči izradu "Avisa" o RH

HRVATSKO ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je u ponedjeljak odluku ministarskog vijeća Europske unije (EU) da Europsku komisiju (EK) zaduži za izradu mišljenja o hrvatskom zahtjevu za članstvom u Uniji.

U priopćenju medijima MVP izražava veliko zadovoljstvo današnjom odlukom Vijeća za opće poslove i vanjske odnose EU da od EK zatraži izradu mišljenja (tzv. "avis") o zatjevu Republike Hrvatske za članstvom u EU.

Odlukom Vijeća ministara EU od ponedjeljka ostvarene su pozitivne najave grčkog predsjedništva EU o brzom upućivanju hrvatskog zahtjeva u proceduru, piše MVP.

Ujedno, još je jednom potvrđeno načelo individualnog pristupa EU te dinamičan ritam Hrvatske u njezinu približavanju Uniji, piše u tekstu.

Odluka Vijeća ministara EU potvrda je dosadašnjih postignuća Hrvatske u ispunjavanju pravnih, političkih i gospodarskih uvjeta za članstvo u EU, ističe MVP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ta nova faza u odnosima Hrvatske i EU zahtijeva od svih tijela državne uprave, od svih državnih institucija ali i drugih segmenata hrvatskog društva maksimalni angažman i aktivnu ulogu, napominje MVP.

Ti će se napori očitovati s jedne strane u obavljanju zahtjevnog posla odgovaranja na tisuće pitanja o stanju u Hrvatskoj, a s druge u daljoj provedbi reformi i prilagodbi standardima Europske unije. U tom pak procesu najvažnije mjesto ima nastavak jačanja demokracije, vladavine prava, zaštite ljudskih prava i prava manjina kao i suradnja s Haškim sudom, kaže se u pripćenju.

Iako nema čvrste vremenske odrednice unutar koje Europska komisija mora izraditi "avis", MVP očekuje, temeljem izjava najviših dužnosnika EK, da će cjelokupan postupak izrade i prihvaćanja avisa trajati oko godinu dana.

Nakon što EK izradi mišljenje, Vijeće ministara će pripremiti izvješće koje će poslužiti kao temelj za donošenje političke odluke Europskog vijeća o davanju Hrvatskoj statusa države kandidata te o mogućem početku pregovora o punopravnom članstvu.

Dotad, uspješnost provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bit će i dalje glavni kriterij za ocjenu uspješnosti ukupnih hrvatskih napora u približavanju EU, te za ostvarivanje ciljeva hrvatske vlade - dostizanja spremnosti za punopravno članstvo do kraja 2006. godine.

Ministarstvo vanjskih poslova visoko cijeni zauzimanje grčkog predsjedništva da države obuhvaćene Procesom stabilizacije i pridruživanja budu prioritet Europske unije. U tom kontekstu današnja odluka o hrvatskom zahtjevu dodatna je potvrda europske perspektive svih država obuhvaćenih tim procesom, zaključuje se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara