Na Antarktici izvađen najstariji led na svijetu

Na Antarktici izvađen najstariji led na svijetu
NAJSTARIJI komad leda na svijetu izvađen je iz duboke rupe na Antarktici kako bi znanstvenicima pružio uvid u klimu prije gotovo milijun godina, dok se čovjek još nije pojavio na Zemlji.

Heinz Miller iz Instituta za polarna i oceanografska istraživanja Alfred Wegener, koji je vodio projekt, izjavio je u petak da se svrdlo koje je probilo naslage antarktičkog leda zaustavilo na dubini od 3.270 metara kada je naišlo na područje gdje se led topio pod utjecajem lave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Komad leda izvađen iz najveće dubine bio je star oko 900.000 godina, dodao je. Bušenje rupe u ledenoj kori počelo je 1996. godine u sklopu prijekta EPICA (European Project for Ice Coring in Antarctica). U projektu sudjeluje deset europskih država, a cilj mu je, kroz analizu oblika kristala leda, spoznati nešto više o klimi iz davne prošlosti Zemlje.

Miller je rekao da nije očekivao otkriće tako starog leda, budući da je originalni cilj bio doći do dubine koja bi odgovarala starosti od 500.000 godina.

U vremenu iz kojeg datira led svijetom su vladali sisavci, no humanoidi su tada bili na stupnju Homo erectusa, a ti preci suvremenog Homo sapiensa živjeli su diljem Euroazije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara