Na brodu kod Hvara umro je 57-godišnji menadžer, otrovan je i bivši senator

Na brodu kod Hvara umro je 57-godišnji menadžer, otrovan je i bivši senator
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL, Twitter

TROJE odraslih koji su zaprimljeni u splitski KBC zbog navodnog trovanja hranom stabilno je, dok su simptomi kod dvoje male djece dosta teži i ona se nalaze na intenzivnom liječenju, rekao je danas doktor Dragan Ledina iz Kliničkog bolničkog centra Split.

Dvoje djece je u kritičnom stanju, bore se za život i spojena su na respirator. Otkazali su im vitalni organi.

"Nisam još siguran da je uzrok njihovih tegoba infektivne naravi, to jest zarazna bolest, ali radi se o unosu toksina preko usta ili disanja", rekao je Ledina na izvanrednoj konferenciji za novinare nakon što je jedan muškarac koji se nalazio s njima u društvu preminuo, a ostali helikopterom dovezeni u splitske bolnice.

Policija sumnja u trovanje hranom, ali liječnici nisu sigurni

Prema informacijama iz medija, šest osoba na Hvaru je večeralo u restoranu. Radi se o četiri starije osobe i dvoje djece. Jedna osoba prethodno je preminula preko noći, nakon čega je brod kojim su putovali morao pristati u hvarsku luku.

Policija je prethodno izvijestila da sumnja u trovanje hranom.

"Njihova obrada je u tijeku, u dva smjera, infektivno i toksikološka analiza njihovih krvnih uzoraka", naglasio je Ledina.

Dodao je da su provedeni osnovni laboratorijski nalazi.

"U krvnoj slici imaju samo mala odstupanja, ali u malim granicama", kazao je Ledina.

Kazao je još da su simptomi kod djece dosta teži, ali da nema drugih informacija. Nalaze se u jedinici intenzivnog liječenja Klinike za infektivne bolesti na Firulama.

Moguće i trovanje plinom

Ledina je naglasio da su oboljeli imali simptome proljeva i povraćanja. Bolesnici su primljeni oko 13 sati, a doktori nemaju gotovo nikakvih informacija vezanih za preminulu osobu. Više informacija bit će dostupno sutra.

Ledina je zaključio da je potrebna detaljna epidemiološka analiza hrane i restorana u zadnja tri dana da bi se mogla pretpostaviti povezanost trovanja hranom. Naglasio je da možda školjke nisu uzrok trovanja jer su poslužene samo dvije porcije, a oboljelo je šest osoba.

Preminuo menadžer, s njim bio i bivši senator 

Prema pisanju talijanskih medija, preminuli muškarac je Eugenio Vinci, 57-godišnji menadžer iz mjesta Sant’Agata di Militello. Talijanski mediji navode da je bio na odmoru s obitelji u Hrvatskoj. Bio je oženjen za Manuelu Fiasconaro s kojom je imao sina.

S njim je na brodu bio i Bruno Mancuso, bivši senator i aktualni gradonačelnik Sant'Agata di Militella. On je, prema pisanju talijanskih medija, također otrovan, ali je u dobrom stanju nakon što je zbrinut u bolnici.

Talijanski mediji javljaju i da je Vinciju naglo pozlilo u brodskom WC-u te je u padu udario glavom o zid.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara